USA Vill Ha Turkisk Motståndsförklaring

2022-05-14
Ja det tycks ju vara så att den Skandinaviska scenens regi håller på att slutligen utformas 😉
" Att Turkiet inte är positivt till ett svenskt och finskt medlemskap i försvarspakten Nato kom som en överraskning för övriga medlemmar, enligt uppgifter till VG.
Vid lördagens inofficiella arbetsmiddag i Tyskland, där Sveriges och Finlands utrikesministrar deltar, försöker USA ”få klarhet i Turkiets position”, och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S), ska prata med sin turkiske motpart.
Det kan handla om att Turkiet – som straffats för vapenaffärer med Ryssland – vill skaffa sig fördelar.
Nato har genom generalsekreteraren Jens Stoltenberg åtskilliga gånger bedyrat Sverige och Finland att länderna kommer att tas emot med öppna armar, och att anslutningsprocessen kommer att gå fort, om man väljer att ansöka om medlemskap.
Det har också kommit olika försäkran om beskydd från Natoländers sida – senast genom ett ömsesidigt försvarsavtal mellan Sverige och Storbritannien – om Ryssland skulle utsätta Sverige för aggression innan medlemskapet träder i kraft.
Allt verkade krattat för en svensk ansökan.
Enligt VG måste också Jens Stoltenberg innan sina uppvaktningar av Sverige och Finland ha pejlat paktländernas syn på att ta in dem som nya medlemmar i klubben.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogans nobb på fredagen måste därför ha kommit som en kalldusch. Enligt Erdogan ger Sverige och Finland skydd åt terroristorganisationer, vilket skulle göra länderna olämpliga som medlemmar.
Erdogans uttalande kom först efter att Finlands president och statsminister på torsdagen förklarat att man ville se en Natoansökan så snabbt som möjligt, och sedan Sverige på fredagen i en partigemensam rapport om säkerhetsläget gått så långt det går utan att rent ut rekommendera ett medlemskap i Nato.
Statsministern Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö hade efteråt ett samtal med USA:s president Joe Biden, som underströk ländernas rätt att välja att gå med i Nato, och USA:s stöd.
Samtidigt jobbade de amerikanska diplomaterna för fullt med krishanteringen.
Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki ”arbetade Washington för att få klarhet om Turkiets position” och utrikesministern Antony Blinken ska träffa sina motparter inom Nato – inklusive den Turkiske utrikesministern – på helgens inofficiella Natomöte, som börjar på lördagskvällen i Berlin.
Karen Donfried, USA:s toppdiplomat för Europa, sade inför Blinkens resa att USA fortsätter att stödja ett svenskt och finskt medlemskap, och att Ukrainakriget gjort Nato ”mer enigt än någonsin tidigare”, skriver Washington Post.
– För mig är det inte säkert att Turkiet kommer att motsätta sig ett svenskt medlemskap, sade hon enligt Reuters.
Även utrikesministern Ann Linde togs på sängen av Erdogans utspel.
”Den turkiska regeringen har inte framfört denna typ av budskap direkt till oss, inte heller i det Nordatlantiska rådet som består av de 30 Nato-ländernas ambassadörer i Natohögkvarteret i Bryssel”, sade hon i en skriftlig kommentar på fredagen.
Enligt Ann Linde får hon tillfälle att prata med sin turkiske motpart på mötet under lördagen.
Om Erdogan gör allvar av sitt uttalande blir det omöjligt att ansöka om ett svenskt eller finländskt medlemskap eftersom samtliga Nato-länder har vetorätt mot nya medlemmar.
Men utspelet ska inte tolkas som en principiell turkisk vägran att resonera om Sveriges och Finlands anslutning, skriver DN:s Nathan Shachar i en kommentar.
Det kan i stället handla om att Turkiet vill skaffa sig en förhandlingsposition, efter att ha hamnat i kylan på grund av vapenaffärer med Ryssland 2019, då man köpte det ryska luftvärnssystemet S-400.
USA beslutade då att Turkiet inte skulle få förvärva alliansens mest avancerade vapen, det ”osynliga” stridsflygplanet F-35, och även köp av F-16 har försenats.
Turkiet har tidigare använt sig av Natos konsensuspolicy för att få igenom eftergifter på andra områden.
Frågan är hur långt Turkiet kommer att driva sitt påstådda motstånd.
Enligt Washington Post kan Turkiet till exempel kräva att Sverige inte ger asyl åt kurder från politiska grupper som är förbjudna i Turkiet. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram