Turkiet Vill Kompenseras För Ett Ja Till Sverige I Nato

2022-05-14
" Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sade på fredagen att han inte ställer sig bakom planerna på att låta Sverige och Finland ansluta sig till Nato. Skälet till hans skepsis, sade Erdogan, är att länderna hyser ett antal terrororganisationer på sitt område.
Med terrororganisationer menar presidenten framför allt medlemmar av den islamiska Gülen-sekten, som fått politisk asyl i de nordiska länderna, och olika kurdiska organisationer, framför allt terroriststämplade kurdiska PKK och det kurdiskt dominerade HDP, Turkiets tredje största politiska parti.
En av de politiska flyktingar Turkiet skulle vilja se utlämnade från Sverige är Abdullah Bozkurt, på sin tid ledande politisk kommentator i gülenisternas tidning Zaman, fram till 2014 Turkiets största dagstidning.
Utspelet skall knappast tolkas som en principiell turkisk vägran att resonera om Sveriges och Finlands anslutning, utan som en signal om att Turkiet vill kompenseras generöst för sitt samtycke, framför allt av USA, men också av andra Nato-allierade.
2019, efter att Turkiet köpt in det ryska luftvärnssystemet S-400, beslöt USA att Turkiet inte kommer att kunna förvärva alliansens mest avancerade vapen, det ”osynliga” stridsflygplanet F-35 . Detta var ett svårt slag för landets prestige, och för de turkiska militärindustrierna, som deltagit i utvecklingen av planet.
Det är för tidigt att sia om hur långt och hur kallblodigt Turkiet kommer att driva sitt påstådda motstånd.
Det turkiska flygvapnet, allvarligt försvagat av stora utrensningar efter kuppförsöket sommaren 2016, har bett att i stället få köpa den senaste versionen av F-16, ett flygplan som utvecklades under 1970-talet. Men inte heller den affären har förts i hamn – förrän på onsdagen, då president Joe Biden bad kongressen ge klartecken för affären.
I det nya, post-ukrainska Nato, med eller utan Sverige och Finland, kommer Turkiet att spela en nyckelroll. Geostrategiskt innebär ett svenskt-finskt medlemskap inga nackdelar för Turkiets del, tvärtom. En återuppbyggnad av det svenska försvaret, och de 64 nya F-35 plan Finland snart kommer att ta emot kommer att binda fler ryska styrkor och resurser i norr.
Det är för tidigt att sia om hur långt och hur kallblodigt Turkiet kommer att driva sitt påstådda motstånd mot de nya Nato-medlemmarna. Natos beslut är enhälliga, och om Turkiet vill sätta käppar i hjulen för den planerade utvidgningen så kan det göra det.
Men samtidigt är landet i så uselt ekonomiskt skick, med akuta behov av krediter och investeringar, att det måste dra sig för ett utdraget gräl med sina allierade i en fråga som inte rör landets vitala intressen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram