Ryssland Om Utredningen Av Biovapenlaben i Ukraina

2022-05-03
" Chefen för Rysslands utredningskommitté, Alexander Bastrykin, har sagt till RT att hans team gör framsteg i en brottsutredning av Ukrainas påstådda Pentagon-finansierade biovapenprogram.
"Analysen av de erhållna dokumenten gjorde det möjligt för oss att tydligt identifiera personerna som är involverade i den militära biologiska verksamheten i Ukraina, inklusive representanter för det amerikanska försvarsdepartementet och amerikanska företag med anknytning till det" , sa Bastrykin.
Han tillade att USA hade spenderat mer än 224 miljoner dollar på biologiska program i Ukraina sedan 2005. Utredaren tillade att utländskt bistånd användes för att utrusta och uppgradera ett 30-tal forskningscentra som styrs av Ukrainas försvars-, hälso- och jordbruksministerier.
"Resultaten av nämnda forskning hade evakuerats till Kiev-kontrollerat territorium innan [Rysslands] speciella militäroperation började," sa Bastrykin och tillade att hans byrå skulle fortsätta att studera dokumenten i frågan.
I mars hävdade Moskva att de hade hittat bevis för att USA hade finansierat forskning om biologiska vapen i Ukraina. Washington och Kiev förnekade detta påstående och anklagade Ryssland för att föra en desinformationskampanj.
Seniora amerikanska diplomaten Victoria Nuland sa då att Washington arbetade med Ukraina för att förhindra att forskningsmaterial hamnar i händerna på ryska trupper.
Det kinesiska utrikesministeriets talesman Zhao Lijian uppmanade under tiden USA att "ge en fullständig redogörelse för sina biologiska militära aktiviteter hemma och utomlands och utsätta sig för multilateral verifiering."
Ryssland attackerade grannstaten i slutet av februari, efter Ukrainas misslyckande med att genomföra villkoren i Minsk-avtalen, som först undertecknades 2014, och Moskvas slutliga erkännande av Donetsk- och Lugansk-republikerna. De tyska och franska förmedlade protokollen utformades för att ge utbrytarregionerna särskild status inom den ukrainska staten.
Kreml har sedan dess krävt att Ukraina officiellt förklarar sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till det USA-ledda Natos militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad och har förnekat påståenden att den planerade att återta de två republikerna med våld."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram