Det Ena Ger Det Andra I Myanmar

2022-05-03
" Den avsatta Myanmars ledare Aung San Suu Kyi har ställts inför rätta i ett nytt korruptionsfall mot henne och påstår att hon tagit 550 000 dollar i mutor från en byggmagnat.
Hon är åtalad för två fall enligt landets anti-korruptionslag, där varje åtal kan bestraffas med upp till 15 års fängelse och böter.
Aung San Suu Kyi har varit fängslad sedan armén avsatte hennes valda regering i februari 2021 och har inte setts eller tillåtits tala offentligt sedan dess. Hon ställs inför stängda sessioner och hennes advokater kan inte tala offentligt å hennes vägnar eller om hennes rättegång på grund av en gag-order till dem.
Hon har redan dömts till 11 års fängelse efter att ha dömts för olaglig import och innehav av walkie-talkies , brott mot koronavirusrestriktioner, uppvigling och ytterligare en anklagelse om korruption.
Aung San Suu Kyis anhängare och människorättsgrupper har sagt att fallen mot henne är ett försök att misskreditera henne och legitimera militärens maktövertagande, vilket eliminerar möjligheten att hon kan delta i ett eventuellt val 2023.
Men ett utbrett motstånd mot arméns maktövertagande har resulterat i vad vissa FN-experter har karakteriserat som ett inbördeskrig, vilket utmanar militärens förmåga att regera. Måndagens öppnande av Aung San Suu Kyis senaste rättegång bekräftades av en juridisk tjänsteman, som talade på villkor av anonymitet eftersom han inte var behörig att lämna ut information.
Spenderade kulgranater på marken vid platsen för dödliga sammandrabbningar mellan anti-kuppdemonstranter och säkerhetsstyrkor denna vecka i Yangon, Myanmar.
Rapportering från Myanmar: "Framtiden har aldrig varit mörkare"
Läs mer
I det senaste fallet anklagas hon för att ha tagit emot pengar 2019 och 2020 från Maung Weik, en tycoon som tidigare dömts för narkotikahandel. Statlig television under kontroll av militärregeringen visade förra året en video där Maung Weik påstod sig ha gett kontanter till statsministrar för att hjälpa sina företag.
Ye Htet, en tjänsteman från anti-korruptionskommissionen som är en målsägande i fallet, gav vittnesmål i måndagens förfarande, sade den juridiska tjänstemannen, som sa att betalningar Maung Weik gjorde 2019 och 2020 behandlades som separata punkter.
Global New Light of Myanmar , en statskontrollerad tidning, rapporterade i februari de officiella anklagelserna om att Aung San Suu Kyi i sin position som statsråd – landets de facto verkställande direktör – fick 550 000 dollar i fyra omgångar under 2019-2020 "för att underlätta en privat företagares affärsverksamhet.”
Maung Weik sa i sina uttalanden i statliga medier förra året att han gav pengarna från 2018 till 2020. Han sa i sin video att pengarna inkluderade 100 000 dollar som gavs till Aung San Suu Kyi 2018 för en välgörenhetsstiftelse uppkallad efter hennes mor och även gav Aung San Suu Kyi $450 000 i betalningar från 2019 till 2020 för ändamål som han inte specificerade.
Under Aung San Suu Kyis regering vann Maung Weik ett stort utvecklingsprojekt som innefattade byggandet av hus, restauranger, sjukhus, ekonomiska zoner, hamn- och hotellzoner i Myanmars centrala Mandalay-region.
Maung Weik, som ordförande för ett fastighetsutvecklingsbolag, var nära några av generalerna vid makten under en tidigare militärstyrd regering. Han dömdes till 15 års fängelse 2008 för narkotikahandel och släpptes 2014 under en halvdemokratisk övergångsregering ledd av tidigare generaler. Efter frigivningen återvände han till att göra affärer med tidigare generaler.
Sammantaget har Aung San Suu Kyi åtalats för 12 fall av korruption. Hon dömdes förra veckan på en korruptionsanklagelse och dömdes till fem års fängelse efter att ha funnits skyldig till att ha tagit emot 600 000 dollar och sju guldtackor från Phyo Min Thein, tidigare chefsminister i Yangon, landets största stad.
Hennes advokater försöker upphäva domen i en överklagan till högsta domstolen på tekniska grunder och säger att fallet inte borde ha hörts. Om det avslås kan de fortfarande överklaga igen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram