Japans Gamla Militäriska Högerspöke

2022-04-24

Det där med Japan och dess historia i relation till Sverige och dess roll för den geopolitiska utvecklingen...
Kan Japans högerflygel någonsin återuppliva militarismen genom att vända sig till USA?: Global Times ledare.......
Ur artikeln ⬇️
Vissa oroande trender har dykt upp i Japan den senaste tiden.
Japans liberala demokratiska parti har lagt fram ett antal förslag om att revidera landets vägledande nationella säkerhetsstrategi, inklusive att beskriva Kina som ett "allvarligt hot", att öka försvarsutgifterna till över 2 procent av BNP inom fem år och att fortsätta förmåga att attackera en fiendes lednings- och kontrollsystem samt missilbaser.
Samtidigt släppte Japans utrikesministerium på fredagen sin 2022 diplomatiska blåbok.
Vissa analytiker tror att den politiska rapporten övergav landets moderata inställning till Ryssland under de senaste nästan två decennierna och övergick till en hård linje.
I den nya Bluebook hyper Japan inte bara upp "Kina-hotteorin" och Taiwanfrågan, utan fördömer också hårt Rysslands "invasion" av Ukraina. Och för första gången säger rapporten att södra Kurilerna, som Japan kallar de norra territorierna, är "olagligt ockuperade av Ryssland".
Den säger att Japan kommer att samarbeta med Sydkorea för att "handla med" Nordkorea. Men det kallar Takeshima, som Sydkorea kallar Dokdo, för "Japans territorium", vilket utlöste protester från det sydkoreanska utrikesministeriet.
De territoriella dispyterna och friktionerna mellan Japan och dess grannländer har historiskt ursprung, men i sammanhanget av de ökande geopolitiska konflikterna i världen är det svårt att inte föreställa sig om Japan har för avsikt att dra fördel av kaoset genom sådana urskillningslösa åtgärder, som sprutning. kulor från ett maskingevär.
Efter utbrottet av konflikten mellan Ryssland och Ukraina har Japan varit mycket aktiva i att "straffa Ryssland". Medan många europeiska länder är fortsatt försiktiga, har Japan, ett asiatiskt land, blivit en av Washingtons mest uppmärksammade allierade i denna fråga.
Samtidigt sparar vissa politiker i Japan, och till och med regeringsdepartement som försvarsministeriet, ingen ansträngning för att överdriva "hotet" från Kina och Ryssland.
Deras syfte är uppenbart - att tillgodose USA i utbyte mot att Washington gör ett undantag för att rensa Japans väg mot att göra ändringar i sin pacifistiska konstitution och bryta sitt engagemang för den "exklusivt försvarsorienterade" strategin.
Vad som är värt särskild vaksamhet är att det sedan Ukrainakrisen har funnits röster i Japan som likställer krisen med det hypotetiska scenariot på ön Taiwan, och inflytandet från sådana röster växer. Inflytelserika japanska högerpolitiker inklusive Shinzo Abe har upprepade gånger hävdat att den taiwanesiska öns säkerhetsutmaningar är Japans bekymmer, vilket oroväckande knyter öns "säkerhet" till Japan och försöker vilseleda den japanska allmänheten och till och med nationell politik. Detta är extremt löjligt. De är väldigt tydliga med att så länge som Japan håller ett "säkert avstånd" från taiwanesiska secessionister och så länge som de japanska självförsvarsstyrkorna är långt borta från Taiwansundet, var kan den så kallade faran komma ifrån?
Allt ovanstående är bara japanska högerpolitikers anspråk. Deras mål är att lösa upp Japan militärt steg för steg, och slutligen uppnå målet att revidera den pacifistiska konstitutionen.
Efter utbrottet av konflikten mellan Ryssland och Ukraina lyfte de upp sitt förespråkande för att införa ett arrangemang för "delning av kärnvapen", och bakom flytten ligger ivern att återuppliva militarismen och skriva om den internationella ordningen efter andra världskriget.
Om man bortser från andra frågor, vad innebär det att öka försvarsutgifterna till 2 procent av BNP inom fem år?
Det betyder att Japans försvarsutgifter kommer att fördubblas på kort tid, vilket saknar motstycke under fredsår. När de är klara kan Japans försvarsutgifter komma på tredje plats i världen, och det är fortfarande ett "exklusivt försvarsinriktat" land till namnet.
En del människors önsketänkande i Japan är att de noggrant kan balansera situationen och använda kriser efter varandra för att militärt lösa upp sig själv i samband med konkurrensen mellan Kina och USA.
Den japanska högern hyser fortfarande agg mot andra världskriget, och militarismen har inte riktigt och fullständigt rensats i landet.
Detta har inte förändrats förrän idag. Washington blundar inte bara för den japanska högerns rörelser på grund av geopolitisk närsynthet, utan det finns till och med röster i USA som uppmanar Japan att beväpna sig. Om så är fallet, föder USA upp ondska.
Oavsett hur Tokyo och Washington koordinerar med varandra över Stilla havet, kommer det inte att förändra verkligheten att deras rörelser är oförenliga med den allmänna trenden i regionen.
Japans premiärminister Fumio Kishida skickade ett rituellt erbjudande till Yasukuni-helgedomen på torsdagen, vilket utlöste starkt motstånd från länder inklusive Kina och Sydkorea.
De senaste åren har den japanska högerns iver att återuppliva militarismen blivit mer och mer uppenbar.
Som ett resultat har Japan hamnat i ständig oenighet med grannländerna, och det har uppstått ett allvarligt tillstånd av konfrontation. Detta visar att vilka ursäkter Japan än har hittat, kan de inte bli ett pass till militarism.
Ju hårdare japanska högerkrafter försöker ta sig loss från bojorna, desto starkare motkraft kommer de att känna.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram