Sakargumentstorka Hos DN

2022-04-16
Ja nu är det torka på argument i sak, det torde ingen kunna missa....Optiken talar för sig själv.

https://www.dn.se/varlden/biljonar-eller-lon-som-en-statstjansteman-hur-rik-ar-putin-egentligen/?fbclid=IwAR3EdUV_wOW6DdgzNP2DAhmaiUlXmCPa_7BT7p2lMSwQ7wkYVxwx8Oy40-c

" Biljonär eller lön som en statstjänsteman – hur rik är Putin egentligen?
Trots att Putin, av insatta bedömare, räknas som en av världens rikaste män påverkas han knappast personligen av sanktionerna.
Är Vladimir Vladimirovitj Putin en modest statstjänsteman, med en lön som är lägre än en svensk generaldirektörs? Eller är han biljonär?
Trots västvärldens hårda straffåtgärder mot Rysslands president påverkas han knappast personligen av sanktionerna.
Strax efter att Ryssland startat sitt anfallskrig mot Ukraina införde västvärlden hårda ekonomiska straffåtgärder mot president Vladimir Putin. Men svider det för honom?
Uppgifterna om den 69-årige presidentens privata ekonomi är svåröverskådliga och motsägelsefulla. Samtidigt är frågan högaktuell nu när västvärlden med allehanda sanktioner och straff försöker försvaga den ryska statens förmåga att kriga och terrorisera i Ukraina.
Officiellt är Vladimir Putin ingen särskilt rik man. Åtminstone inte om man får tro de uppgifter han själv lämnat till Rysslands centrala valkommission.
Informationen härrör från 2018, när det senaste presidentvalet hölls i Ryssland.
Efter ett tal den 18 mars i år blev Putins kläder omskrivna. Enligt den brittiska tidningen The Telegraph kom presidentens mörkblåa dunjacka från det italienska lyxmärket Loro Piana. Prislappen? 130 000 svenska kronor. Den vita polotröjan under ska enligt tidningen ha kostat 40 000 kronor.
Det var i princip klart på förhand att Putin skulle vinna stort. Inte desto mindre krävde valkommissionen att presidentkandidaterna skulle redovisa sina tillgångar offentligt.
Putins förteckning visade att han vid den tiden redovisade en årsinkomst på motsvarande 112 000 dollar (drygt en miljon kronor). Som en jämförelse tjänade svenska Trafikverkets generaldirektör 2,1 miljoner kronor förra året.
Dessutom ägde presidenten en lägenhet i Sankt Petersburg på 75 kvadratmeter, en fyrhjulsdriven Lada Niva och två veteranbilar av märket Volga (från 1960 och 1965). Samt, inte minst, ett sparkapital på banken uppgående till 2,2 miljoner kronor.
Om de här siffrorna stämmer lever den ryske presidenten på synnerligen blygsam fot, även om han tjänar åtskilligt mer än en rysk löntagare (medellönen i Ryssland motsvarar enligt statistiktjänsten Statista 77 000 svenska kronor om året).
Nu är det ju inte många ens i Ryssland som tar Putins självdeklaration ad notam. Det finns uppgifter som talar om en ofantligt mycket större rikedom.
Sommaren 2017 förhördes den brittisk-amerikanske finansmannen Bill Browder i USA-senatens justitieutskott. Browder drev i början av 2000-talets Rysslands ledande fondbolag och var den största utländska investeraren i landet. Nu hade han hamnat rejält i onåd hos Kreml.
Enligt Browder har Putin bemäktigat sig hälften av de ryska oligarkernas rikedomar, som en form av ”beskyddarpengar”. Om inte finans- och industrimännen betalar presidenten kan det bli tråkigheter. Som för Michail Chodorkovskij. Han var Rysslands rikaste oligark när han greps år 2003, anklagades för skattebrott och stöld av olja och fick sitta tio år i fängelse.
I senatsförhöret hävdade Bill Browder att Vladimir Putin i själva verket är en av världens absolut rikaste män, med en nettoförmögenhet på uppskattningsvis 200 miljarder dollar eller 1,9 biljoner kronor.
Några år tidigare hade Boris Nemtsov, som varit ett toppnamn inom Boris Jeltsins administration och nu stigit fram som den politiska oppositionens främsta namn, publicerat en vitbok om korruptionen under Putin.
Nemtsov pekade på den sammanblandning som fanns mellan presidenten, maktborgen Kreml och statsägda megaföretag som gasjätten Gazprom. I dokumentet listas 20 egendomar i Ryssland som Putin kan använda som sina egna, liksom lyxjakter och affärsjetplan.
Boris Nemtsov sköts ihjäl bakifrån i februari 2015 mitt i Moskva, alldeles nära Kreml.
I början av år 2021 kom ett slags uppdatering av Nemtsovs kartläggning, i form av en film med namnet ”Ett palats för Putin” som finns på webbplatsen YouTube. Bakom filmen står den numera fängslade oppositionspolitikern Alexander Navalnyj och sympatisörer till honom.
”Ett palats för Putin”, som i dag har visats över 123 miljoner gånger på YouTube, berättar dels historien om en topphemlig superlyxig egendom vid Svarta havet som kostat motsvarande tolv miljarder kronor att bygga och där Putin ska ha dragit i trådarna.
Dels visar den nästan två timmar långa filmen hur Putin tar hjälp av gamla hejdukar från hemstaden Leningrad/Sankt Petersburg för att dölja sin enorma förmögenhet. Putins vänner – före detta spionkolleger, judokompisar, politiker – är ”en inre cirkel med rätt att stjäla”, enligt Navalnyj.
Michael Winiarski: Fängslad Navalnyj släpper video om ”Putins hemliga miljardpalats”
När den ryska krigsmakten inledde attacken mot Ukraina den 24 februari var en av västländernas första åtgärder att belägga Putin och hans utrikesminister Sergej Lavrov med personliga sanktioner. Samtidigt påpekade många bedömare att detta knappast skulle påverka de ryska ledarna.
Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, förklarar varför:
– När det gäller Putin och Lavrov handlar ju sanktionerna snarast om symbolpolitik. De har inte många tillgångar i sitt eget namn. Och den ryska oligarkin är ju skicklig på att gömma egendom i skalbolag och offshoreplaceringar under andra namn, säger Becker till DN.
– Men symbolpolitik behöver ju inte vara fel och jag tycker det är rätt att rikta sanktioner mot dem. Nu omfattas ju också Putins och Lavrovs utvidgade familjer, mer eller mindre legitima partners och barn av sanktionerna. De har försvårat för dem att visa upp sina rikedomar i olika hörn av världen.
Det är allmän känt att den ryske presidenten har en förkärlek för lyxklockor.
Att spåra upp Vladimir Putins personliga egendom i väst har visat sig lättare sagt än gjort. New York Times beskriver hur en amerikanskledd ”insatsstyrka” arbetar för att spåra och beslagta egendom i väst som ägs av Rysslands 50 rikaste män, däribland Putin.
I ett förundersökningsprotokoll på över 400 sidor från 2010, som upprättats i en tvist mellan ett rederi och en rysk finansman, nämns ett samtal mellan två ryska affärsmän. De talar om en lyxjakt ”som ska skänkas till Putin”.
Lyxjakten heter Olympia och är byggd av ett holländskt varv. Olympia är 57 meter lång och har sexton mans besättning. Sanktionerna ger EU-länder rätt att beslagta sådan egendom. Närmare efterforskningar visar att fartyget är registrerat på Caymanöarna, sköts av ett shippingföretag i Cypern och att den ryska regeringen står som ägare.
Dock är det oklart var Olympia finns just nu – den siktades senast i Östersjön utanför Sankt Petersburg, på ryskt territorialvatten. Förutom Olympia kopplas Putin till minst tre andra, likvärdiga lyxjakter som har ett sammanlagt värde av över två miljarder kronor.
Men det finns också lyxvaror i Putins ägo som han inte döljer utan tvärtom gärna håller fram. Det är allmänt känt att den ryske presidenten odlar något av en fetischism när det gäller armbandsur. Något som sorgfälligt redovisades i en bilaga till den statsägda tidningen Rossiskaja Gazeta år 2015.
Där mannekängar Putin i sin vardagsgarderob som uteslutande består av de dyraste och mest exklusiva klädes- och skomärken som finns. Och trots de hätska tirader som presidenten numera avlossar mot västvärlden, kommer inte en enda av hans accessoarer från Ryssland.
Hans favoritklocka är A Lange & Söhne Tourbograph Pour le Merite, som bara finns i 50 exemplar och som har en prislapp på omkring fem miljoner kronor. Men Putin äger också en Patek Philippe Perpetual Calendar (pris cirka 1,6 miljoner kronor) och en hel drös med klockor från schweiziska Blancpain, världens äldsta klocktillverkare, vars ”billigaste” ur kostar kring 100 000 kronor."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram