Britter Vapentränar Ukrainare I Ukraina

2022-04-16

Brittiska specialstyrkor är i Kiev och lär trupper hur man använder pansarvärnsvapen från Storbritannien, enligt The Times
Vem är det som har utvecklat dessa vapen....
Brittiska SAS-trupper har tränat ukrainska styrkor för första gången sedan den ryska offensiven började, sa ukrainska befälhavare till The Times på fredagen.
Instruktörer från Storbritannien drogs tidigare tillbaka från landet i februari när Natos medlemsländer väntade en rysk offensiv.
Britterna återvände nu för att lära lokalbefolkningen hur man använder NLAWs, brittiska axelavfyrade pansaravfyrade pansarvärnsmissiler, skrev tidningen och citerade kapten Yury Myronenko och två andra ukrainska befälhavare, identifierade endast med deras smeknamn.
De enheter som fick utbildningen är stationerade runt Kiev, hävdade The Times.
"Vi har fått enorm militär hjälp från Storbritannien," sa Myronenko till tidningen. "Men de människor som visste hur man använder NLAWs fanns på andra ställen, så vi var tvungna att gå på YouTube för att lära oss själva," sa han och tillade att de brittiska officerarna var i deras enhet för två veckor sedan.
Ukraina förbereder ännu en raketattack mot civila, varnar Ryssland
Läs mer Ukraina förbereder ännu en raketattack mot civila, varnar Ryssland
Det brittiska försvarsministeriet vägrade bekräfta om brittiska kommandosoldater hade besökt Ukraina. Försvarsministern James Heappey sa dock i veckan att en grupp ukrainska soldater skulle resa till Storbritannien för att träna.
London har varit en av Kievs främsta vapenleverantörer och skickat vapen från pansarvärns- och luftvärnsmissilsystem till pansarfordon. Premiärminister Boris Johnson gjorde ett överraskningsbesök i Kiev förra veckan, där han träffade Ukrainas president Volodymyr Zelensky och lovade mer stöd.
Ryssland attackerade grannstaten i slutet av februari, efter Ukrainas misslyckande med att genomföra villkoren i Minsk-avtalen, som först undertecknades 2014, och Moskvas slutliga erkännande av Donetsk- och Lugansk-republikerna. Det tyska och franska förmedlade Minskprotokollet utformades för att ge utbrytarregionerna en speciell status inom den ukrainska staten.
Kreml har sedan dess krävt att Ukraina officiellt förklarar sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att ansluta sig till det USA-ledda Natos militärblock. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad och har förnekat påståenden om att den planerade att återta de två republikerna med våld.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram