Moskvabörsen Fortsatt Stängd

2022-02-28

Moskvabörsen håller stängt under hela dagen och landets invånare köar nu för att ta ut kontanter.

Inom kort kan dock ett uttagsstopp bli verklighet, bedömer Per Hammarlund, chefsstrateg på SEB.

Beskedet kom vid klockan 11 svensk tid, det vill säga 13 lokal tid i Moskva. På grund av "den framväxande situationen" väljer Rysslands centralbank att hålla Moskvabörsen fortsatt stängd efter att tidigare skjutit fram börsöppningen under en turbulent förmiddag.

Bakgrunden är det räntebesked från den ryska centralbanken att man höjer styrräntan från 9,5 till 20 procent – den högsta nivån på nästan 20 år.

Plockar ut kapital

Detta för att bland annat uppmuntra ryska hushållen att behålla sitt kapital hos bankerna, något som dock inte verkar som fallet. I stället visar bilder hur ryssar köar vid bankomater för att plocka ut besparingar i framförallt utländska valutor.

– Syftet är ju att göra rubeln mera attraktiv men jag är lite förvånad. Om man ändå ska höja räntan så är 20 procent i lägsta laget om man ska avvärja en finansiell kris. Det är en ganska måttfull höjning, jag hade kunnat föreställa mig en höjning till 50 procent, säger Per Hammarlund till TT.

Han bedömer nu att det inom kort kommer flera räntehöjningar från centralbanken. Dessutom kan ryska invånare få vara beredda på ytterligare restriktioner.

– Problemet är att om folk fortsätter att ta ut pengar kommer bankernas kontanter att ta slut och det leda till att man får dra in lån och sälja finansiella tillgångar, vilket skulle orsaka en finansiell kollaps.

TT: Betyder det att man kommer få se uttagsrestriktioner?

– Ja, kort och gott. Idag och imorgon är helt avgörande för hur centralbanken kan hantera situationen. Om man fortsätter i den här takten kommer vi se en finansiell kris i Ryssland redan den här veckan. Det är nu det avgörs.

Infört kapitalkontroller

Utöver bland annat börsens stängning och räntehöjningen har även den ryska centralbanken infört kapitalkontroller, för att bromsa flödet av kapital ut ur landet.

Det har också införts ett förbud för mäklare att sälja värdepapper som ägs av utländska investerare på Moskvabörsen, allt detta medan den ryska rubeln rasat med omkring 30 procent i värde.

I nuläget påpekar Per Hammarlund att det framförallt är en rysk kris men som kan komma att få en effekt även utanför ryska gränser.

– Det blir minskad handel med Ryssland som ger en makroekonomisk spridning och som kommer att påverka Rysslands närområde.

Rysslands centralbankschef har nu utlovat en presskonferens klockan 16 lokal tid, det vill säga klockan 14 svensk tid.

https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/moskvab%c3%b6rsen-fortsatt-st%c3%a4ngd/ar-AAUpzUb?fbclid=IwAR1lrxKRBr-4v9kw_Nxe5aaEEMAM347CgAazq2KhF236_GFV23m_-J55w4k

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram