Ericsson I Kalifatet

2022-02-28

En härva bland växlar, kablar och servrar....
...............................................................................................................................
Arbetare som kidnappades av Daesh efter att Ericsson insisterade på att de skulle arbeta i kalifatet
Ur Artikeln:
LONDON: Svenska telekomjätten Ericsson satte entreprenörers liv i fara när den insisterade på att de skulle fortsätta arbeta i Daesh-kontrollerat territorium i Irak, enligt läckta dokument som BBC har sett.
Entreprenörer kidnappades på grund av Ericssons insisterande på att de skulle fortsätta att arbeta, BBC rapporterade.I läckta dokument som erhållits av International Consortium of International Journalists och delats med 30 mediapartners, avslöjades det att ledande personal vägrade att stänga ner
Ericssons verksamhet i Mosul när Daesh beslagtog staden 2014. Trots en advokats rekommendationer att de skulle upphöra med verksamheten , sa högre företagsledare att de ansåg att en sådan åtgärd var "förhastad" och skulle "förstöra" Ericssons verksamhet i Irak, enligt dokumenten.
Ett antal av dessa arbetare kidnappades senare av Daesh. Förra veckan erkände vd Borje Ekholm, som svar på läckan, att Ericsson kan ha betalat av Daesh för att låta företaget fortsätta verka i områden som drivs av terrorgruppen.
Företaget erkände till "allvarliga överträdelser av efterlevnadsregler" och dess affärsetiska kod för Ericssons anställda, leverantörer och leverantörer i Irak mellan 2011 och 2019.
Nyheten raderade omedelbart 12 procent av Ericssons aktiekurs, som har fallit nästan 20 procent den senaste månaden
Enligt de läckta dokumenten var en man, Affan, bland en grupp ingenjörer som utförde fältarbete för Ericsson när Daesh intog Mosul.
Han skickades med ett brev på företagets vägnar för att begära tillstånd från Daesh för dem att fortsätta arbeta där.
Men så fort de kom möttes de av en lastbil full med beväpnade män som grep dem, säger han till tyska public service-bolaget NDR.
Sedan använde en Daesh-kämpe sin telefon för att ringa Ericssons chefer och krävde att företaget skulle betala 2,4 miljoner dollar för att arbeta i området, sa Affan.
"Han (Daesh-medlemmen) sa att om du (Ericsson) inte betalar, kommer den här personen du skickade och alla andra som arbetar för dig att bli jagade av oss, vi tar hit dem. En och en."
Affan sattes i husarrest och sa att en Ericsson-chef sedan slutade svara på hans samtal och tillade: "Han övergav mig, han stängde av telefonen och försvann."
Affan släpptes efter en månad och hävdar att han blev övergiven av Ericsson, men läckan sa att en av företagets partners "gjorde överenskommelser" med Daesh för att säkra hans frigivning och låta företaget fortsätta sitt arbete i Mosul.
I andra interaktioner med terrorgruppen använde Ericssons transportentreprenör en snabb väg för att passera Daesh-kontrollerat territorium i Irak för att undvika statliga kontrollposter. Mutor till militanter betalades sannolikt längs vägen.
En högt uppsatt telekomtjänsteman i Mosul, som valde att inte namnges av rädsla för att förlora sitt jobb, sa till en av ICIJ:s mediapartners: "Ericsson visste väl vad som pågick.
Det finns inte en vettig person som skulle ha att göra direkt med IS (Daesh), alla gör det genom underleverantörerna.
"Militanter skulle ta en procentandel av varje cent som betalades i Mosul på vilket projekt eller arbete som helst. Så här samlade (Daesh) miljoner.”
2019 nådde Ericsson en uppgörelse på 1 miljard dollar med amerikanska myndigheter efter anklagelser om utbredd korruption i fem länder.
Ericsson har inte avslöjat om de nya avslöjandena avslöjades för det amerikanska justitiedepartementet vid tidpunkten för uppgörelsen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram