Tidigare Dansk Utrikesminister Landsförräderimisstänkt

2022-01-14

Danmarks tidigare försvarsminister misstänks för landsförräderi

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare försvarsminister Claus Hjort Fredriksen är misstänkt för att ha brutit sin tystnadsplikt och berättat statshemligheter för medier. Det bekräftade han i ett kort pressmeddelande som partiet Venstre publicerade på fredagen.

Under 2020 bekräftade Claus Hjort Fredriksen för bland annat tidningen Weekendavisen att danska försvarets underrättelsetjänst FE samarbetat med amerikanska motsvarigheten NSA för att spionera via danska fiberkablar. Ett kontroversiellt samarbete som även SVT tillsammans med Danmarks Radio i flera inslag granskat under åren 2020 och 2021.

Riskerar 12 års fängelse

Om Hjort Fredriksen döms enligt den paragraf som handlar om att lämna ut statshemligheter kan han få upp till 12 års fängelse. Paragrafen, som kallas landsförrädarparagrafen, är samma som har använts mot chefen för danska försvarets underrättelsetjänst, Lars Findsen. Findsen är sedan december häktad för att ha läckt upplysningar till media.

Just innan domstolen stängde sina dörrar för journalister sade Lars Findsen att han är oskyldig och att ”detta är fullständigt vansinne”.

I pressmeddelandet från Venstre säger Claus Hjort Fredriksen att han ”uttalat sig som parlamentsledamot i en politisk fråga”, men att han ”aldrig kunde drömma om att göra något som kunde skada Danmark eller Danmarks intressen”.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/danmarks-tidigare-forsvarsminister-misstanks-for-landsforraderi?fbclid=IwAR0MlnCwjSK06921iO_5Yv7lLVVTAyjzW9vNNpKGx3XNrdBYTKx_Pec-yN8

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram