Spioneri & OS-Telefoner

2022-01-14

Svenska OS-idrottarnas rädsla: Spioneri från Kina

Av:

Mattias Karlsson

,

Anna Rydén

SPORTBLADET

Svenska idrottare och ledare förses med blanka tillfälliga telefoner till OS i Peking.

Det finns fruktan för att den kinesiska regimen ska hacka teknisk utrustning för övervakning och få tillgång till känsliga uppgifter.

– Rekommendationen är att inte ta med eller använda teknik där det skulle kunna gå att komma åt information, säger Sveriges olympiska kommittés mediachef Lars Markusson.

SOK har haft en obligatorisk utbildning med Civil Right Defenders för alla i den svenska truppen som ska till Peking.

Över 250 personer med idrottare och ledare har fått tomma telefoner inför avresan.

Rekommendationen är att lämna hemma datorer och telefoner som innehåller känslig information.

– Det finns inget förbud mot vad de får använda. Det är en rekommendation om de har känsliga uppgifter som inte får kommas åt av någon annan. De får använda vad de vill på egen risk. Det har tagits emot bra av idrottarna, det har varit viktigt att de fått chansen att ställa sina egna frågor, säger Lars Markusson.

Inga budskap under tävling

Boende, arenor, transporter och mediacenter har öppet västerländskt internet och inte begränsat kinesiskt internet.

Där ska alla i den stränga smittskyddade OS-bubblan komma åt bland annat sociala plattormar som Facebook och Instagram som annars är blockerade i Kina.

– Viktigast är att yttrandefriheten gäller. Vi vill att idrottare och ledare ska få uttrycka sin åsikter och känslor till media och på sina plattformar. Enligt OS-reglementet är det under tävlingarna och prispallen det inte får förekomma några politiska budskap, men det går att genomföra aktioner som svenska fotbollsdamerna gjorde inför match i Tokyo i somras, säger Lars Markusson.

Xi Jinping - Kinas president.
Xi Jinping - Kinas president.

”Katastrofala avtryck”

Många andra nationella förbund som Storbritannien, Norge och Nederländerna samt mediabolag inklusive Sportbladet har liknande restriktioner för de som ska till Kina.

Reportrar utan gränser har i Dagens Media varnat svenska journalister om vad som kan hända under spelen.

– OS är en drömmöjlighet för Xi Jinping att fila på sin image och försöka få människor att glömma hans katastrofala avtryck på mänskliga rättigheter, inklusive pressfrihet och allas rätt till information. Självklart ska media och journalister bevaka en så stor internationell händelse som vinter-OS, men de måste vara försiktiga med regimens försök att manipulera media, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Vinter-OS i Peking avgörs fredag den 4 februari till söndag den 20 februari.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/oWPRpa/svenska-os-idrottarnas-radsla-spioneri-fran-kina?fbclid=IwAR3yL-l-Er-pX-L1PB5ocUkhakSQe2PHt1m2kG_bkBpMS923QuhAHjcX4T0

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram