2021 11 29

2021-11-29
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 076 - 118 25 68 (mottagare Caroline E.)
Dagens PS kunde den 13 November 2013 rapportera om hur inkassoföretaget Lindorff inte betalat ett öre i svensk bolagsskatt sedan I
nvestor gick in som delägare år 2008. Trots att det totala rörelseresultat 2009-2012 uppgick till drygt 800 miljoner kronor.
Även Gambro har enligt SvD effektivt lyckats undvika skatt under tiden som Investor varit ägare. Bolaget köptes ut från börsen år 2006 tillsammans med riskkapitalbolaget EQT.
”Det finns fortfarande andra värden än skatt som ett bolag bidrar med. Det är bland annat sociala kostnader och arbetstillfällen”, säger Johan Bygge, verksamhetschef på EQT och före detta finanschef på Investor, till tidningen.
Investor skriver på sin webbsida att bolaget ”strävar efter att vara en god samhällsaktör”.
”Vår ambition och vårt ansvar innefattar en rad områden, såsom miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Det inkluderar även ett åtagande och ansvar att bidra till samhället i stort. I snart 100 år har vi agerat som ett ansvarsfullt företag och ägare”, skriver investmentbolaget.
Investors vd Börje Ekholm lägger locket på men kommunikationschefen Stefan Stern skriver i ett mail till SvD-redaktionen att Investor bara följer lagen.
”Investor verkar alltid inom de ramar som fastställs av riksdag och regering”, säger Stern, som tidigare var vice partisekreterare hos Socialdemokraterna.
SvD Näringslivs reporter Jacob Bursell konstaterar att Investor å ena sidan ägnar sig åt både CSR och hållbarhetsredovisning.
Å andra sidan har bolaget, som Bursell uttrycker det, ”förvandlat Blaiseholmen till ett skatteparadis i klass med Guernsey”.
”Så länge bolaget gör ett nummer av att vilja bidra till samhället i stort, förblir det en öppen fråga om det är långsiktigt begåvat”, skriver han.
Bananrepublik:
Bananrepublik är en informell nedsättande benämning på land som uppfyller flera av följande kriterier:
* Beläget i tredje världen, ofta i Latinamerika,
* Beroende av en enda exportvara, eller ett fåtal, i allmänhet en jordbruksprodukt
* Mer eller mindre korrumperad regering, ofta en militärjunta
* Omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag
* Låg levnadsstandard för majoriteten av folket.
Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras. Termen myntades 1904 av humoristen O. Henry. Bananer har att göra med United Fruit Company, som var ett amerikanskt företag med politiskt inflytande främst i Centralamerika.
Att företaget hade advokatfirman Sullivan & Cromwell och ingen mindre än John Foster Dulles som företrädare och som specialierat sig på kolonialväldesjuridik kan ju vara värt att nämna i sammanhanget...
Det var väl för övrigt samma advokat som företrädde Wallenberg i Boschaffärsskandalen efter andra världskriget?
När plundring blir till en livsstil för en grupp individer inom ramen för ett samhälle, skapar de med tiden åt sig själva ett rättssystem som auktoriserar det och en moralisk kod som glorifierar det.
//Frédéric Bastiat
Följ De Fria på Telegram!

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram