Landsmoderns Linjetal

2021-11-05
Landsmodern kan nog tänkas få några epitet med avseende på linjetalet...
" I går valdes finansministern enhälligt till ny partiledare på S-kongressen i Göteborg. Nu går Magdalena Andersson upp på scen för att hålla sitt stora linjetal.
– Vinden blåser för oss socialdemokrater. För det starka samhället, för jämlikheten, för gemensamma lösningar. Det svaga samhället har nått vägs ände, säger hon inledningsvis.
Andersson säger att det är dags för mer socialdemokratisk ekonomisk politik.
– När finanskrisen kom blev det uppenbart för alla att den fria, avreglerade marknaden inte är lösningen – den är problemet.
Hon fortsätter:
– För den som tycker finanskrisen är för abstrakt, klimatfrågan för avlägsen, så blev pandemin det slutliga beviset på att högerns lösningar inte klarar dagens problem.
Brottsligheten är en av Magdalena Andersson prioriterade politikområden och hon berättar att regeringen skärpt över 60 straff.
– En sak är klar. En otillräcklig politik har lett till segregation och den har i sin tur lagt grunden mycket av det våld som plågar Sverige.
Den omfattande kriminaliteten är en ”välintegrerad del” av Sveriges ekonomi, enligt Andersson.
– Det ska var och en tänka på, som fixar husfasaden eller naglarna till orimligt låga priser, som beställer hemkörning av droger till en fest eller köper sex. Den som ägnar sig åt sånt är med och finansierar det våld som förgiftar vårt samhälle.
Hon återupprepar sitt säg om att ”vända på varje sten” för att bryta segregationen.
– Jag ska vända på en redan nu.
Andersson ger ett nytt besked, hon vill se hårdare krav för att få försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag.
– Alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd också möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan.
– För så funkar det i Sverige. Här får alla vara med och bidra.
Ett annat prioriterat område för den nya partiledaren är klimatomställningen. Hon pratar om betydelsen av statliga gröna kreditgarantier.
– Jag talar om minst 100 miljarder kronor nästa mandatperiod.
Lösningen på klimatkrisen är dock inte kärnkraft, säger Andersson.
– För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon?
Hon anklagar högerpartierna för dålig klimatpolitik. Andersson säger att de inte de in tycker att Sverige behöver ta sin del av ansvaret. Hon kallar det ”barnsligt” och ”obegåvat”.
– Det visar det att högern inte har förstått att klimatomställningen är framtiden. Varför vill de att Sverige ska skänka bort investeringar till andra länder?
Det tredje fokusområdet för Magdalena Andersson är välfärden. Hon berättar om sin pappa och hans Alzheimer-diagnos.
– Jag stod bredvid honom en gång när han skulle hjälpa en student och hans resonemang hängde inte riktigt ihop. Min pappa, som varit en så oändligt uppskattad lärare.
Den svenska välfärden har i årtionden varit en experimentverkstad, enligt partiledaren.
– Det är ingen olyckshändelse att börsbolag och utländska fonder kan pumpa ut pengar ur våra skolor och dela ut glädjebetyg som godis på Halloween.
Hon går hårt åt Moderatledaren Ulf Kristersson och säger att han inte går att lita på eftersom han sagt att han aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna.
– Nu har Moderaterna dörren på vid gavel för ett högernationalistiskt parti med nazistiska rötter. Ett parti som inte anser att judar och samer kan vara svenskar. Ett parti som gång på gång måste utesluta sina företrädare, säger Magdalena Andersson."
Ställer hårdare krav för bidrag: ”Alla får bidra” | SvD
svd.se
Ställer hårdare krav för bidrag: ”Alla får bidra” | SvD
Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson gick i sitt stora linjetal både hårt åt ”flinande bankirer på Wall Street” och Moderatledaren Ulf Kristersson. ”Jag varnade för att hans löfte inte var att lita på”, sa hon.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram