Olikbehandlande FB

2021-09-14
Stacklet biter...
Facebook har envist hävdat att företaget behandlar alla lika – men nyläckta interna dokument tyder på motsatsen.
Mark Zuckerberg talar gärna högtidligt om bolaget han skapat. Till det finaste hör, enligt grundaren, att alla tre miljarder användare behandlas lika.
En sanning med modifikation, visar det sig nu.
Wall Street Journal avslöjar att en särskild Facebook-elit lyder under egna regler. Bolaget har utvecklat programvaran ”XCheck” som undantar 5,8 miljoner kändisar, politiker och andra inflytelserika användare från gängse bestämmelser.
De utvalda har tillåtits dela inlägg som Facebook bedömer falska. Till dessa påståenden hör bland annat att Hillary Clinton skyddat pedofilnätverk och att Trump kallat alla asylsökande för djur. Fotbollsspelaren Neymar ska ha haft fritt fram att publicera nakenbilder på den kvinna som anklagat honom för våldtäkt.
Bolaget försvarar sig med att ”XCheck” konstruerats för att mer noggrant se till att rutiner efterlevs. VIP-användarna övervakas av fler mänskliga moderatorer än de vanliga.
Avslöjandet berättar ändå viktiga saker om bolaget. Delvis att det ägnar extra uppmärksamhet och resurser åt användare som har stort inflytande, och därmed makt att försätta sig själva och plattformen i blåsväder. Men framför allt att vi inte kan vara säkra på att det som kommuniceras från Facebook stämmer. Eller som en källa säger till Wall Street Journal:
”Vi gör faktiskt inte vad vi säger att vi gör.”
Det är lätt att förfasas över lögner som sprids och oroa sig för konsekvenserna, men också viktigt att fundera över farorna med motsatsen; en plattform som tar bort mer än den ska.
Den större frågan, som tål att upprepas, är i vilken utsträckning bolaget ska styra vem som hörs och vilket innehåll som syns.
För i ivern att göra rätt är det lätt att trampa snett. Att godtyckligt släppa igenom en sak och stoppa en annan.
Sanningen är heller inte så stensäkert fastslagen som den ibland verkar.
Ta turerna kring coronavirusets ursprung som exempel.
Vid pandemins utbrott avfärdades påståenden om att viruset skulle ha läckt från ett kinesiskt labb som högerkonspiratorisk rasism. Ledande forskare förkastade uppgifterna i ett öppet brev i prestigetidskriften The Lancet. Inte för att de visste varifrån viruset kom, utan för att de ville uttrycka solidaritet med sina kinesiska forskarkollegor.
Senare kom uppgifter som skänkte labbteorin trovärdighet. I USA lovade Joe Biden en utredning. När rapporten till slut kom i augusti kunde någon definitiv slutsats inte dras, och labbteorin inte uteslutas.
Att skilja sant från falskt låter sig inte alltid lätt göras.
Forskningen, som vi gärna likställer med sanningen, är en sammantagen bild av vedertagen kunskap vid en given tidpunkt. Den utvecklas i takt med att mer kunskap tillfogas bilden.
Till saken hör att sociala medier-jättarnas iver att granska och värdera innehåll är relativt ny.
Ideologiskt brukar de svära vid att internet ska hållas fritt.
Ekonomiskt är de i regel intresserade av att tjäna så mycket pengar som möjligt.
Den nya attityden handlar bland annat om en normförskjutning. Den yngre generationen, som har en stark ställning på företagen, tror på andra principer och är snabb att protestera när dessa äventyras. Men framför allt känner sig företagen hotade av lagstiftarna, som diskuterar allt från svidande skatter till brutala bolagsstyckningar.
Genom att foga sig till opinionen idag hoppas de vinna större strider i morgon.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram