Censurfabrik & Spionföretag

2021-05-26
Det tycks hålla i av någon anledning...
Man kan kallt säga att den kontrollerade fronten inte kan befinna sig överdrivet långt ifrån kärnan 😉
" DN berättade på tisdagen hur teknik från företaget Sandvine, tidigare känt som Procera Networks med rötter i Varberg har upptäckts i länder som som Egypten, Jordanien och Belarus, där den har använts för internetcensur.
Tidigare anställda har för DN berättat om hur företaget för några år sedan blev allt mer välvilligt inställt till att göra affärer med repressiva stater. År 2015 stod det klart att Francisco Partners, ett riskkapitalbolag baserat i San Francisco, skulle köpa Procera Networks och slå samman det med Sandvine, vilket skulle bli namnet på det gemensamma bolaget. Den nya, öppnare inställningen till att göra affärer med diktaturer och auktoritära stater märktes snabbt när de nya ägarna tog över, enligt flera tidigare anställda.
– De förväntade sig att folk skulle vika ner sig och rätta sig i ledet, säger en av dem.
Men det var inte första gången Francisco Partners gav sig in i techvärldens mest ljusskygga hörn. Bara ett år tidigare hade Sandvines nya ägare köpt NSO Group, en av världens mest beryktade försäljare av spionprogram. Köpet uppges ha kostat en bra bit över 100 miljoner dollar.
NSO Group grundades i Israel 2010 och är mest känt för sin mjukvara Pegasus, ett verktyg som gör det möjligt att hacka och avlyssna mobiler. Bilder, gps-position, mejl, surfhistorik – i stort sett allt på en mobil hamnar i angriparens händer om den utsätts för NSO:s mjukvara, enligt bolagets eget marknadsföringsmaterial.
– NSO Group är en av de mest kända leverantörerna av tekniska lösningar för avlyssning och övervakning av granskande journalister och försvarare av mänskliga rättigheter, säger Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation på människorättsorganisationen Civil rights defenders.
Han beskriver hur mjukvara från företag som NSO Group ofta har hamnat i länder utan respekt för demokratiska rättigheter.
– Ofta är det enda syftet att övervaka eller kontrollera kritiska röster.
NSO Group hävdar att Pegasus bara säljs till polis och andra myndigheter i länder där de har ett legitimt skäl att använda verktyget för att stoppa terrorism och grov brottslighet. Men gång på gång har NSO:s spionprogram ertappats med att användas i helt andra syften, av helt andra aktörer.
■ Sommaren 2016 mottog en människorättsaktivist från Förenade Arabemiraten ett mystiskt sms. Det var skräddarsytt för att få honom att klicka på en länk. Om han hade gjort det så hade hans mobil i ett slag tagits över av angripare som hade fått kontroll över den. Spionprogrammet kom, enligt ett säkerhetsföretag som utredde attacken, från just NSO Group och utnyttjade tidigare okända säkerhetshål i Iphonens mjukvara. ”En av de mest sofistikerade exemplen på cyberspionage vi har sett”, sa en av utredarna till techsajten Motherboard.
■ 2017 slog journalister och människorättsadvokater i Mexiko larm om att de hade angripits av NSO:s spionprogram. Bland dessa fanns en journalist som hade avslöjat misstänkt korruption kopplad till landets dåvarande president. Enligt New York Times hade mexikanska staten köpt NSO-mjukvara för 80 miljoner dollar. Presidenten förnekade att staten låg bakom angreppet.
■ 2018 avslöjade Amnesty International att personer som arbetar för mänskliga rättigheter i Saudiarabien hade råkat ut för en attack med NSO-verktyget.
Listan kan göras längre – så sent som i fjol avslöjades en attack mot en journalist i Marocko. Och merparten av angreppen inträffade medan NSO ägdes av Francisco Partners, som samtidigt drev på för att Sandvine och dess svenska verksamhet skulle gå diktaturer till mötes när de ville ha verktyg för internetövervakning.
År 2019 stämdes NSO Group av den Facebookägda meddelandetjänsten Whatsapp, för att ha hackat mobiltelefoner tillhörande runt 1.400 personer, bland dem journalister, dissidenter och diplomater. Attackerna ska, enligt anklagelser som NSO Group förnekar, delvis ha utnyttjat ett säkerhetshål i Whatsapp för att smyga in spionprogram.
När stämningen från Whatsapp kom hade Francisco Partners dock redan sålt sitt innehav i NSO Group. Det blev en extremt lönsam affär: Priset blev runt en miljard dollar, en värdeökning med flera hundra procent på fem år.
Francisco Partners vill inte ställa upp på någon intervju, varken om Sandvine eller NSO Groups agerande. I ett skriftligt uttalande säger företaget att det ”är stolt över att NSO Group har räddat tiotusentals liv, återfört kidnappningsoffer till sina nära och kära och bistått statliga organ att fånga världens värsta kriminella.” Vidare skriver Francisco Partners att företag det investerar i har ett affärsetiskt råd som kan stoppa olämplig försäljning. ”Respekt för mänskliga rättigheter är en del av vår etiska inställning”, fortsätter uttalandet."
Censurfabrikens ägare köpte spionföretag - DN.SE
dn.se
Censurfabrikens ägare köpte spionföretag - DN.SE
Enligt flera källor var det riskkapitalbolaget Francisco Partners som

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram