Oförtjänta Rättssystemstjänare

2021-05-26
Ja att det skulle kunna vara så att människor i rättssystemet möjligen inte förtjänar den respekt och det förtroende man uttrycker sig sakna hos allmänheten, borde ju få till och med få en gåsaklok typ som artikelförfattaren att fundera...men tydligen inte..
" Jag fick härom veckan ett samtal från en advokat som berättade ”Det är jag som var död ett tag”. Advokaten hade registrerats som död hos Skatteverket efter att någon hade förfalskat ett läkarintyg och skickat in. Det är ett enkelt sätt att åsamka någon både ekonomisk och ideell skada. I det här fallet kopplade advokaten händelsen till sin ombudsroll i en rättegång, en vårdnadstvist.
Jag påmindes om samtalet när jag såg presskonferensen där justitierådet Stefan Johansson lämnade över ett betänkande till justitieministern med förslag på åtgärder för att ”stärka rättsprocessen” och främja ”ökad lagföring”. Eller, med andra ord, skydda rättssamhället och skapa bättre möjligheter för att döma brottslingar.
Det är angelägna frågor. Det har under senare tid framkommit flera berättelser om hur vittnen har utsatts för brott, hur företrädare för rättsväsendet angrips och attacker på advokater.
Utredningen har utgått från en problembild, där fokus har legat på gängkriminaliteten. Den har alltså tagit avstamp i den problemformulering som präglar mycket av debatten idag och utredarnas förslag riktar sig också mot de brottsliga samarbeten som skapar otrygghet i samhället. Men det är bara en del av de svårigheter som rättssamhället idag brottas med.
SvD:s reportage om hur ledamöter av en domstol hängts ut i Qanon-forum, samt advokaten ovan som dödförklarats, visar på ett annat problem. Domstolarna hanterar inte bara mål rörande (bara med) mord, grov misshandel och våldtäkt. En stor del av deras arbete är tvistemål. ”Tvistemål” är rättegångar som handlar om civilrättsliga saker som bråk om skulder, fel i fastighet eller konsumenttvister. Och vårdnadstvister.
Det är inte endast i samband med brottmål som rättssamhällets aktörer riskerar att utsättas för brott. I SvD:s artikel handlade det om uthängningar på internet och oönskade pamfletter som lämnades i en domares brevlåda. Bakgrunden var en vårdnadstvist som handlagts i domstolen.
Det finns ännu värre exempel. För inte så länge sedan detonerade en sprängladdning utanför en advokats bostad. Sprängningen kopplades till advokatens yrkesutövning. Även här handlade det om ett tvistemål.
Regelverket måste kontinuerligt utvärderas och modifieras för att motverka angrepp på rättssamhället och dess aktörer.
Justitierådets utredning föreslår delvis skärpta regler om angrepp som kan påverka rättsliga processer – mened, övergrepp i rättssak och skyddande av brottslingar. Det är dock inte några revolutionerande förändringar som föreslås. Mer kontroversiellt är förslaget om att brottslingar som medverkar i brottsutredningar mot någon annan person ska kunna få strafflindring, så kallade kronvittnen men även detta förslag är – om man ser närmare på det – tämligen försiktigt: en medverkan kan få viss påverkan på påföljden men det är långt ifrån så kallad plea bargain-överenskommelser som ofta återges i amerikanska tv-serier där en misstänkt kan gå helt fri.
Utredningen avråder däremot från att föreslå att anonyma vittnen ska tillåtas. Slutligen föreslås olika åtgärder för att stärka vittnen.
Betänkandet innehåller många goda synpunkter på hur rättssamhället ska kunna värnas. Men det räcker inte. Det krävs fler insatser, och insatser som inte bara utgår från angrepp på rättsstaten i sin brottsbekämpande roll – utan på alla angrepp. Även de falska dödsbevisen. "
Krafttag krävs för att skydda rättssamhället | SvD
svd.se
Krafttag krävs för att skydda rättssamhället | SvD
KOMMENTAR. Hur rättsamhället ska skyddas är en angelägen fråga

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram