Onsdag 2020 12 30

2020-12-30
Mysen i poddformat (dvs enbart ljudet) finns att spela upp eller ladda ner här: https://myspodd.defria.se
De Fria finns nu även på Telegram, sök "De Fria" eller använd denna länk: https://t.me/defria
Sista Myserierna för året 2020 och det drar ihop sig ännu mer, naturligtvis!
Allt ifrån Blondinbella till den geopolitiska implikationen av utvecklingen kring det amerikanska presidentvalet - allt blir ett.
Vi laddar ännu mer för den Djupa statens kollaps och den upplysningsinsats som kommer att krävas av oss tillsammans för detta 🙂
Be vänner och bekanta prenumerera på Youtubekanalen, fördjupa er på carlnorberg.se och stöd oss gärna med gåvor och donationer på Swish 0761182568 och på Patreon.
Systrarna Hella Wuolijoki och Salme Dutt var två kvinnor födda i Estland som båda flyttade till Finland i början av 1900-talet och som är väl värda att ta en titt på.
Hella Wuolijoki, ursprungligen Ella Marie Murrik, född 22 juli 1886 i Helme, Livland, död 2 februari 1954 i Helsingfors i Finland, var en finländsk författarinna.
Hella Wuolijoki tog studentexamen i Dorpat och studerade sedan vidare i Finland och blev fil.mag. 1908. Hon stannade i Finland, skrev på finska och drev industri och jordbruk. Hon var chef för Rundradion 1945-49 och riksdagsledamot för Demokratiska förbundet för Finlands folk 1946-48.
Hella blev affärskvinna, godsägare och en färgstark centralgestalt i landets politiska och kulturella liv. I hennes hem möttes politiker, kulturpersonligheter, diplomater och spioner från hela världen. Under kriget organiserade hon hemliga förhandlingar mellan den finska statsledningen och Stalins utsända (Alexandra Kollontaj) i Stockholm.
Hella Wuolijoki bidrog aktivt till fredsförhandlingarna 1940 tack vare personlig vänskap med Alexandra Kollontaj i Sverige. År 1943 greps hon av Skyddspolisen under fortsättningskriget för medhjälp till spioneri eftersom hon hade skyddat en sovjetisk agent, Kerttu Nuorteva, som landsatts i Finland med fallskärm för att samla information om de tyska trupperna där. Hon dömdes till livstids fängelse, men frigavs 1944 efter vapenstilleståndet och krav från Sovjetunionen. Hella Wuolijoki var gift med Sulo Wuolijoki och mormor till Finlands tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja.
Hennes syster Salme Pekkala-Dutt (född: Salme Anette Murrik) (29 augusti 1888 - 30 augusti 1964) var en estnisk-brittisk kommunistisk politiker, och hustru till Rajani Palme Dutt. Salme Murrik föddes i Helme Parish, Governorate of Livonia, Ryska imperiet (nuvarande Estland) och tillbringade sin barndom i Valga. Hon utvisades från A.S. Pushkin Gymnasium i Tartu på grund av sitt deltagande i revolutionen 1905 och flyttade till Moskva sedan Sibirien och till sist Finland innan hon bosatte sig i Storbritannien.
Under de första åren av det kommunistiska partiet i Storbritannien fungerade Murrik, som var en Comintern-agent, som Rajani Palme Dutts länk till Moskva. Salme Murrik hade sänts till Storbritannien på Lenins order att där delta i bildandet av kommunistpartiet. Hon förblev en ivrig beundrare av Stalin även efter Khruschchev's hemliga tal 1956 som var synnerligen kritiskt mot Stalins personlighetskult.
Salme Dutt blev Kommunistiska Internationalens hemliga agent i London. Hon gifte sig med Rajani Palme Dutt vars mor Anna Palme var gammelfaster till Olof Palme som blev svensk statsminister. Salmes make var en av de ledande brittiska kommunisterna, men det var Salme som innehade rollen som grå eminens, inga beslut fattades innan hon hade godkänt dem.
Rajani Palme Dutt, född 19 juni 1896 i Cambridge, England, död 1974, mest känd som R. Palme Dutt, var en ledande journalist och teoretiker inom det brittiska kommunistpartiet, CPGB.
Dutt gick med i Labour Research Departement, en statistisk byrå på vänsterflygeln inom brittisk politik, 1919. 1920 gick han med i det nystartade kommunistpartiet i Storbritannien och 1921 grundade han en månatlig tidning, Labour Monthly - med skribenter som tex Mahatma Gahndi - som han arbetade med fram till sin död. 1922 blev Dutt anställd som redaktör för CPGB:s veckotidning, The Workers Weekly.
Under sin tid på Cambridge skapade Palme-Dutt den första kommunistcellen 1931. En grupp marxistiska sympatisörer fanns redan, och de var grupperade runt ekonomen Maurice Dobb. Palme Dutt understödde inrättandet av cellen även om det inte råder någon tvekan om att ordern kom från Komintern. Universitetsmyndigheterna föredrog att titta åt andra hållet, särskilt som Dobb, Bernal och Pascal stod i bakgrunden.
Det är också ur denna cell som dubbelagenterna Kim Philby, Guy Burgess, Donald Maclean, Anthony Blunt och John Cairncross formades och som under hela andra världskriget spionerade på de allierade långt upp i den brittiska hierarkin för Sovjets räkning, och som blivit kända som "Cambridges five" efter att de avslöjats och flytt till Sovjet.
Efter en tids sjukdom 1925 avgick Palme-Dutt som redaktör för Workers Weekly, och tillbringade flera år i bland annat Belgien och Sverige som representant för det brittiska kommunistpartiet. Han spelade också en viktig roll för kommunistpartiet i Indien under några år. Palme Dutt var lojal mot Sovjetunionen och de kommunistiska idealen hela livet.
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram