Turkiet, Azerbadjan & Armenien II

2020-10-02

Då kan man ju säga att Azerbadjan kan välja mellan att gå med Turkiet, eller att gå med Turkiet....

Så vi tar det igen:

Vi drar oss till minnes kuppen mot Recep Tayip Erdogan från 2016, men framför allt nu så tänker vi på vad som hände 2015, då Turkiets flygvapen sköt ned ett ryskt bombplan - för att skuldbelägga Erdogan....
Vi skrev så här om detta vid många tillfällen, här är ett:
"Vi har fortfarande inte hört några begripliga ursäkter från de turkiska politiska ledarna eller några erbjudanden för att kompensera för de skador som orsakats eller att man lovar att straffa brottslingarna för deras brott", sade just Rysslands president.
"Man får intrycket att de turkiska ledarna medvetet ledde de rysk-turkiska relationerna in i ett kaos - och vi är ledsna att se detta", tillade han.
Samtidigt sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att hans land inte skulle be om ursäkt för att ha skjutit ned det ryska bombplanet.
"Jag tror att om det finns en part som måste be om ursäkt, är det inte vi," berättade han för CNN i en intervju och underströk att "de som kränkt vårt luftrum, är de som behöver be om ursäkt" med "uppenbar" hänvisning till Ryssland.....
Nu är det dags igen:
Enligt den Armeniske försvarsministern Artsrun Hovhannisyan så samordnas den turkiska och azerbajdzjanska luftinsatsen koordinerat av ett E7-T-flygplan från det turkiska flygvapnet, som är en luftkommandopost. Militärplanet sågs nära de turkiska städerna Erzurum och Kars.
"Det är möjligt att ledningen för det turkiska flygvapnet är ombord på detta plan", tillade Hovhannisyan.
Som ett exempel på sådana åtgärder hävdade den armeniska sidan att två turkiska F-16-plan, ett azerbajdzjanskt Su-25-attackflygplan, samt en turkisk stridsdrönare "Bayraktar", som utgick från staden Kurdamir, hade utfört en missil- och bombattack mot Karabakh-städerna Hadrut och Martakert.
Vidare finns en befäl- och kontrollpost för turkiska stridsdrönare nära staden Hadrut. Detta enligt uppgift för att samordna insatserna för azerbajdzjanska krigsflygplan.
Pro-armeniska källor insisterar på att stabschefen för de azerbajdzjanska väpnade styrkorna Najmaddin Sadigov faktiskt avlägsnades från sitt befäl över Karabakh-operationen på uppdrag av turkiska militärrådgivare och specialister - den Djupa Staten med andra ord. Sadigov var enligt uppgift motståndare till Turkiets dramatiskt ökade inflytande i Azerbajdzjans militär. Tänka sig....
Armenien visade också bilder på sitt Su-25-attackflygplan, som enligt uppgift sköts ned av en turkisk F-16 den 29 september. Piloten för Su-25, major Valery Danelin, dog. I sin tur insisterar Turkiet och Azerbajdzjan på att det turkiska flygvapnet och andra grenar av den turkiska militären inte är inblandade i konflikten.....Nämen!
Enligt Fahrettin Altun, chef för kommunikationsavdelningen för den turkiska presidentadministrationen, är armeniska påståenden "en annan fantasi för den armeniska militära propagandamaskinen." Azerbajdzjanska sidan sa i sin tur att två armeniska krigsflygplan Su-25 kraschade in i berget och exploderade, resten är absurt och desinformation.
Går det att missa vad som nu sker om man vill förstå? Nej.
Armenia commits to work with French, Russian & US-led OSCE mediators, says it will stick to peaceful solution for Nagorno-Karabakh
rt.com
Armenia commits to work with French, Russian & US-led OSCE mediators, says it will stick to peaceful

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram