Omvänd Manöver För NordStream 2

2020-08-11

Har man sett Man kör en omvänd IG Farben-manöver som vid förvärvet av Skodawerke Drexler. Efter två "misslyckade förvärvsförsök började Hitler att skramla med vapnen ordentligt och då ville minsann Skodawerke sälja, Men IG Farben ville inte köpa om inte till mycket billigt pris, och någon återvinning efter kriget var ju då liksom inte aktuell. Sedan invaderade Hitler

Så de finansiärer som kliver av, kommer att kliva av och få ta en hel del förluster - förutom att de mister framtida kontroll över energipolitiken

För den ryske utrikesministern Sergey Lavrov säger tydligen ändå idag att Nord Stream 2-gasledningen kommer att vara klar inom en snar framtid, trots USA: s press på de som är involverade i det enorma energiprojektet.

Den bästa ryska diplomaten träffade den tyska utrikesministern Heiko Maas idag tisdag. På en gemensam nyhetskonferens efter samtalen sa Lavrov att alla deltagare i Nord Stream 2-projektet, inklusive Ryssland och Tyskland, är fast beslutna att avsluta det.

”Enligt min förståelse finns det anledning att tro att detta kommer att göras inom en snar framtid,” sa han till reportrar och tillade att europeiska stater borde bestämma sin energipolitik på egen hand.

Uttalandet kommer när Washington har ökat pressen på projektet, inklusive utvidgade sanktioner som bland annat riktas in på investerare och försäkringsbolag. Tidigare denna månad hotade en grupp amerikanska senatorer att införa ”förkrossande lagliga och ekonomiska sanktioner” mot Tysklands Mukran hamn, vid Östersjön, där fartygen som hjälper till att bygga den slutliga sträckan av rörledningen är stationerade.

Rysslands Nord Stream 2-ledning kommer att sänka gaspriserna i Europa avsevärt, säger energikonsulter.

Berlin har upprepade gånger förnekat aggressiv amerikansk politik och säger att den avvisar Washingtons extraterritoriella sanktioner. Enligt Lavrov ser USA inga gränser när de försöker uppnå sina politiska eller ekonomiska mål.

"Vi ser tydligt hur Washington arbetar på den internationella arenan utan att sky några metoder, vilket bevisas av situationen runt Nord Stream 2," sa den ryska utrikesministern.

På tisdagen sade en av projektets finansiella stödjare, det tyska verktygsföretaget Uniper, att även om man hoppas att byggandet av rörledningen kommer att gå som planerat, måste företaget ta hänsyn till det värsta fallet där projektet kan kollapsa på grund av till amerikanska sanktioner.

”Pressen har ytterligare intensifierats,” enligt företagets verkställande direktör Andreas Schierenbeck. "Det värsta fallet skulle naturligtvis vara om [Nord Stream 2] aldrig skulle färdigställas och då är naturligtvis frågan: kan vi få tillbaka pengarna eller inte."

Nord Stream 2 syftar till att förse Europa med upp till 55 miljarder kubikmeter (bcm) naturgas per år, ovanpå de 55 bcm som årligen levereras genom Nord Stream 1. Efter det att projektet stannade i slutfasen på grund av USA: s sanktioner vid i slutet av 2019 var Ryssland tvungen att arbeta för att slutföra rutten på egen hand. Man planerar att slutföra rörledningen i slutet av året eller i början av 2021.

svd.se
Den tyska kraftkoncernen Uniper befarar att det ryskledda…
Den tyska kraftkoncernen Uniper befarar att det ryskledda gasledningsprojektet Nordstream 2 kan kollapsa till följd av USA-sanktioner. För Uniper, som gett ett lånelöfte till Nordstream 2 på 950 miljoner euro, skulle det kunna leda till en stor kreditförlust.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram