Hitachi & ABB

2020-06-29

Tänka sig, så märkligt

Detta har nog inte Donald Trump uppräckt...

Om allt går enligt planerna hos Investor tar Hitachi över ABB Power Grids i juli 2020. Och därför förbereder sig Sveriges Ingenjörer på ABB sedan länge för försäljningen. ”Det här kommer inte automatiskt att bli bra – men vi får göra det bra”, säger Bo Westman lojalt, på Sveriges ingenjörer på ABB i Ludvika.

I slutet av 2019 delas ABB Sverige i två bolag – ett blir det nya ABB, ett Power Grids som ska säljas till Hitachi.

För att försäljningen ska gå igenom måste bland annat de Investor kontrollerade EU:s konkurrensmyndigheter ge sitt godkännande. Hade de sagt de stopp så blev det ingen affär. Men om allt går som planerat tar Hitachi i juli över 80,1 procent av ägandet – och tre år senare resterande 19,9 procent. Det finns som alltid preferensaktier och optioner inblandat...

ABB Power grids (kraftnät) består av fyra enheter: Transformers, High-voltage Products, Grid Automation och Grid Integration.

Av ABB Sveriges 7 800 anställda finns drygt hälften, 4 000, inom Power Grids. 2 800 av dem jobbar i Ludvika, 900 i Västerås.

Globalt jobbar 37 000 inom Power Grids. Störst andel finns i Sverige, följt av USA, Indien, Kina, Schweiz, Tyskland, Polen, Brasilien, Tjeckien och Spanien.

Med försäljningen får en väsentlig del av svensk industri en "utländsk ägare." Men för Bo Westman på ABB Power Grids i Ludvika är den frågan så klart överspelad.

Bo Westman
– Jag hade med glädje sett att en svensk investerare hade gått in, men ingen har gjort det. Man kan bara konstatera att det alternativet inte var på tapeten. Visst finns det de som är besvikna, men vi måste titta på ekonomiska drivkrafter. För oss är det viktigt att ha en ägare som vill ha oss.

di.se
Den japanska industrijätten Hitachi Construction kommer att ha slutat tillverka utrustning i Europa vid slutet av nästa år. Denna produktion ska flyttas hem…
Den japanska industrijätten Hitachi Construction kommer att ha slutat tillverka utrustning i Europa vid slutet av nästa år. Denna produktion ska flyttas hem till Japan, rapporterar Nikkei Asian Review.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram