Samförståelsegrund

2020-06-22

På tal om utvecklingen i Mellanöstern.

Vad är semitism?

Det pratas mycket om antisemitism, och vän av ordning letar gärna upp ordet i SAOL och finner definitionen tillsammans med ”antisemitisk” som betyder ”fientlig mot judar”.

Strax nedanför antisemitism står ordet ”antites”, som har betydelsen ”sats ställd i motsats till en annan.” Den språkligt och logiskt intresserade kanske då börjar fundera på vad egentligen ”semitism” betyder.

Semitism existerar inte i SAOL. Det närmaste är ”semitist” som betyder ”kännare av semitiska språk.” Det finns alltså ingen språkligt korrekt tes till antitesen, märkligt kan tyckas eftersom begreppet antisemitism har existerat sedan 1879, 60 år innan andra världskriget. Det bakomliggande polariseringsskapande syftet är ovillkorligt uppenbart.

Ordstammen ”semit” definieras som ”en person med semitiskt språk som modersmål” och dessa språk innefattar bland annat arabiska, hebreiska och etiopiska. Hur går det ihop med att antisemitism enbart innefattar judefientlighet? Det gör det inte!

Men ordet semitism var som sagt inte definierat så vi letar vidare ändå - för exemplets skull. Lexikonet Merriam-Webster har en artigt uttryckt egen definition på semitism: ”Policy or predisposition favorable to Jews,” benägenhet att föredra eller främja judar alltså. Semitism innebär således i den meningen att främja judar, och antisemitism blir då alltså när någon *inte* tycker att man ska främja judar.

Nu vänds begreppet följaktligen ut och in fullständigt, för varför i herrans namn ska man främja judar mer än någon annan? Är judar värda mer än icke-judar? Är inte alla människor bara individer och skall behandlas lika. Tydligen inte så, i ögonen på de människor som använder begreppet "anti - semitism"

Varför kan man inte bara kalla fientlighet mot judar för judehat, och så är definitionen färdig? Varför förvirra med begrepp som inte är språkligt korrekta, vad finns det för anledning? Det kan man ju verkligen fråga sig?

Fast då kanske man blir tvungen att på sakliga grunder definiera vad det egentligen är att "vara" jude till skillnad från att vara någon annan given människa utöver ett beteende - alltså religiöst grundat - och det är väl inte helt säkert att någon klarar ut, så det kan väl vara en anledning så god som någon för att upprätthålla polariseringskulisserna?

Språk är viktigt för samförståelse

22 juni 2016 ·
På tal om utvecklingen i Mellanöstern.
Vad är semitism?
Det pratas mycket om antisemitism, och vän av ordning letar gärna upp ordet i SAOL och finner definitionen tillsammans med ”antisemitisk” som betyder ”fientlig mot judar”.
Strax nedanför antisemitism står ordet ”antites”, som har betydelsen ”sats ställd i motsats till en annan.” Den språkligt och logiskt intresserade kanske då börjar fundera på vad egentligen ”semitism” betyder.
Semitism existerar inte i SAOL. Det närmaste är ”semitist” som betyder ”kännare av semitiska språk.” Det finns alltså ingen språkligt korrekt tes till antitesen, märkligt kan tyckas eftersom begreppet antisemitism har existerat sedan 1879, 60 år innan andra världskriget. Det bakomliggande polariseringsskapande syftet är ovillkorligt uppenbart.
Ordstammen ”semit” definieras som ”en person med semitiskt språk som modersmål” och dessa språk innefattar bland annat arabiska, hebreiska och etiopiska. Hur går det ihop med att antisemitism enbart innefattar judefientlighet? Det gör det inte!
Men ordet semitism var som sagt inte definierat så vi letar vidare ändå - för exemplets skull. Lexikonet Merriam-Webster har en artigt uttryckt egen definition på semitism: ”Policy or predisposition favorable to Jews,” benägenhet att föredra eller främja judar alltså. Semitism innebär således i den meningen att främja judar, och antisemitism blir då alltså när någon *inte* tycker att man ska främja judar.
Nu vänds begreppet följaktligen ut och in fullständigt, för varför i herrans namn ska man främja judar mer än någon annan? Är judar värda mer än icke-judar? Är inte alla människor bara individer och skall behandlas lika. Tydligen inte så, i ögonen på de människor som använder begreppet "anti - semitism"
Varför kan man inte bara kalla fientlighet mot judar för judehat, och så är definitionen färdig? Varför förvirra med begrepp som inte är språkligt korrekta, vad finns det för anledning? Det kan man ju verkligen fråga sig?
Fast då kanske man blir tvungen att på sakliga grunder definiera vad det egentligen är att "vara" jude till skillnad från att vara någon annan given människa utöver ett beteende - alltså religiöst grundat - och det är väl inte helt säkert att någon klarar ut, så det kan väl vara en anledning så god som någon för att upprätthålla polariseringskulisserna?
Språk är viktigt för samförståelse

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram