Delad Tanke

2020-06-17

Det finns många revolutioner, uppror och omvälvningar som kan ha förändrat under vår historia. Men, vad är historien mer än en enskild tolkning av möjliga fakta och där dessa fakta är någonting som vi oftast får höra av ett enskilt intresse i alla fall. Historien är alltid berättad för oss av vinnarna - dikterade av regissörerna - de som äger pennan, är det inte så?

Världsrevolutionen innebar ursprungligen att planeter som kretsade runt jorden under en för så länge avlägsen tid att vi då trodde att vi var centrala för universum. Tja, saker och ting kanske har förändrats sedan dessa dagar? Vi tror dock fortfarande att vi själva som individer är i centrum för saker, men den enda egentliga skillnaden är att nu vet vi att vi inte befinner oss på det centrala elementet i universum; men vi bara försöker fortfarande bara lura oss själva som individer tillsammans. Bara vi själva främst ser till vår egen nytta och alla andra till det allmännas nytta, så kommer allt att bli väldigt bra.

En revolution var en gång i tiden rörelsen av himlakroppar, för människans händer någonting ouppnåeligt, nästan gudalikt och något gudomligt ingripande. Vi tog det ordet och tillämpade det på den ärorika revolutionen, som lustigt nog inte var någonting alls i Storbritannien 1688 när den holländske ståthållaren Vilhelm av Oranien-Nassau störtade siste katolske kungen i landet, Jakob II. Vi ser redan här mönstret av ekonomi och de Ostindiska kompanierna, med den bakomliggande kontrollen - finansieringen från Bank of England.

Det var första gången som ordet applicerades på någonting annat än de gängse himlakropparnas rörelser, men det var långt ifrån den moderna bemärkelsen som vi idag har förvärvat sedan dess från den franska revolutionen. Men även detta var bara en eftertankes konstruktion. Under dagarna som följde på stormningen av Bastiljen och där kungen som greps i Frankrike, talade de närvarande om nationell föryngring. Om att vi bara skulle lära sig att regenerera - utveckla - våra länder under dessa dagar, snarare än bara återgå till samma ordning som styrt oss under århundraden. Det har gått lite sisådär med facit i hand.

Människan är ju så full av ånger, inte sant?.... Vi ser tillbaka och vi vill ha tips för att vara annorlunda. Livet är en komplex matris av händelser, både seriellt och parallellt. Du korsar vägen och börjar gå lite snabbare så att du hinner att vända runt hörnet innan du var ämnad att göra det och på så vis lyckas du missa den person som kommer att utgöra den stora förändringen i ditt liv. Eller så kommer du att korsa vägen och sakta ner och stöta på den person som kommer att förstöra allt som du har som värderingar, så det blir därför så bråttom att skynda till graven att vi inte hinner uppleva våra känslor, de som vi så desperat vill slippa undan.

Vi gör nu allt för att slippa ifrågasätta oss själva och våra egna ställningstaganden på så vis att vi skall behöva förändra oss själva. Vi kan fly undan oss själva men vi kan inte komma undan.

Föreställ dig världen utan Åsa Nisse och vad hade hänt om Anders Borg hade misslyckats med sin examen på gymnasiet eftersom han tittade fotboll eller spelade för mycket fotboll? Vad skulle ha hänt om Igor Sikorsky inte hade uppfunnit den första helikoptern på 14 September 1939, hur skulle Åsa Nisse då ha kastat pengar till bankerna från himlen ovan och räddat planeten ( så som fick vi veta)? Det finns så många vad-isf och saker som kunde ha hamnat annorlunda.

Vad du beklagar idag i den ekonomiska världen och vem du tror att du önskar att du aldrig hade hört talas om och varför, det är alltid beroende på dig själv i någon omfattning. En idé vars tid är kommen kan aldrig dö eftersom den hela tiden förstärks som tanke när den delas.

17 juni 2015 ·
Det finns många revolutioner, uppror och omvälvningar som kan ha förändrat under vår historia. Men, vad är historien mer än en enskild tolkning av möjliga fakta och där dessa fakta är någonting som vi oftast får höra av ett enskilt intresse i alla fall. Historien är alltid berättad för oss av vinnarna - dikterade av regissörerna - de som äger pennan, är det inte så?
Världsrevolutionen innebar ursprungligen att planeter som kretsade runt jorden under en för så länge avlägsen tid att vi då trodde att vi var centrala för universum. Tja, saker och ting kanske har förändrats sedan dessa dagar? Vi tror dock fortfarande att vi själva som individer är i centrum för saker, men den enda egentliga skillnaden är att nu vet vi att vi inte befinner oss på det centrala elementet i universum; men vi bara försöker fortfarande bara lura oss själva som individer tillsammans. Bara vi själva främst ser till vår egen nytta och alla andra till det allmännas nytta, så kommer allt att bli väldigt bra.
En revolution var en gång i tiden rörelsen av himlakroppar, för människans händer någonting ouppnåeligt, nästan gudalikt och något gudomligt ingripande. Vi tog det ordet och tillämpade det på den ärorika revolutionen, som lustigt nog inte var någonting alls i Storbritannien 1688 när den holländske ståthållaren Vilhelm av Oranien-Nassau störtade siste katolske kungen i landet, Jakob II. Vi ser redan här mönstret av ekonomi och de Ostindiska kompanierna, med den bakomliggande kontrollen - finansieringen från Bank of England.
Det var första gången som ordet applicerades på någonting annat än de gängse himlakropparnas rörelser, men det var långt ifrån den moderna bemärkelsen som vi idag har förvärvat sedan dess från den franska revolutionen. Men även detta var bara en eftertankes konstruktion. Under dagarna som följde på stormningen av Bastiljen och där kungen som greps i Frankrike, talade de närvarande om nationell föryngring. Om att vi bara skulle lära sig att regenerera - utveckla - våra länder under dessa dagar, snarare än bara återgå till samma ordning som styrt oss under århundraden. Det har gått lite sisådär med facit i hand.
Människan är ju så full av ånger, inte sant?.... Vi ser tillbaka och vi vill ha tips för att vara annorlunda. Livet är en komplex matris av händelser, både seriellt och parallellt. Du korsar vägen och börjar gå lite snabbare så att du hinner att vända runt hörnet innan du var ämnad att göra det och på så vis lyckas du missa den person som kommer att utgöra den stora förändringen i ditt liv. Eller så kommer du att korsa vägen och sakta ner och stöta på den person som kommer att förstöra allt som du har som värderingar, så det blir därför så bråttom att skynda till graven att vi inte hinner uppleva våra känslor, de som vi så desperat vill slippa undan.
Vi gör nu allt för att slippa ifrågasätta oss själva och våra egna ställningstaganden på så vis att vi skall behöva förändra oss själva. Vi kan fly undan oss själva men vi kan inte komma undan.
Föreställ dig världen utan Åsa Nisse och vad hade hänt om Anders Borg hade misslyckats med sin examen på gymnasiet eftersom han tittade fotboll eller spelade för mycket fotboll? Vad skulle ha hänt om Igor Sikorsky inte hade uppfunnit den första helikoptern på 14 September 1939, hur skulle Åsa Nisse då ha kastat pengar till bankerna från himlen ovan och räddat planeten ( så som fick vi veta)? Det finns så många vad-isf och saker som kunde ha hamnat annorlunda.
Vad du beklagar idag i den ekonomiska världen och vem du tror att du önskar att du aldrig hade hört talas om och varför, det är alltid beroende på dig själv i någon omfattning. En idé vars tid är kommen kan aldrig dö eftersom den hela tiden förstärks som tanke när den delas.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Lämna ett svar

Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram