EBM & FI

2020-06-02

Den amerikanske nationelle säkerhetsrådgivaren Robert OBrien anser precis som utrikesminister Mike Pompeo, att Ericsson är ett nationellt säkerhetsintresse för USA, men han har också uttryckt att det handlar om det svenska rättssystem som i internationella korruptionssammanhang sammanhang sorterar under vad som kallas för Stockholmsbyråkrati...

Ekobrottsmyndigheten (EBM) är alltså en enhet som redan är väl känd utomlands för sitt avslappnade förhållande till den moraliska verkligheten och nu kommer ingenting att bli bättre i den delen.

Detta alltså medan FI endast kan be om att få information har EBM möjlighet att genomföra husrannsakningar. EBM gjorde också två husrannsakningar mot Swedbank, och då hittades – enligt Di:s källor – bland annat rapporter som banken inte hade lämnat över till FI. Om EBM inte hade haft en egen förundersökning, och därför rotat runt på bankens huvudkontor, hade FI sannolikt fortfarande varit ovetandes om att dessa rapporter existerade.

På kort tid har alltså två bolag avslöjats med att ha försökt mörka information för FI.

”Jag drar inte så stora växlar på det”, säger Erik Thedéen myndigt, generaldirektör på FI, till Di.

Det väcker inga farhågor hos dig att det finns ett stort mörkertal, att FI blir vilselett från tid till annan utan att det uppdagas?
”Jag kan inte utesluta det, men det är inte min bedömning. Det är två beklagansvärda exempel, men att de skulle vara indikationer på ett större problem har vi inte underlag att säga.”

Om man inte frågar så får man ju inga svar - men det låg uppenbarligen ovanför den moraliska myndigheten på den institutionen

Erik Thedéen ser alltså i nuläget inget behov av att utöka FI:s befogenheter vad gäller informationsinhämtning, exempelvis genom att göra det möjligt för FI att med tvång hämta information. Det kan man säga säger allt som behöver sägas.

”Vi har inte haft någon ingående diskussion om det. Vi har inte sett något sådant behov.”

di.se
För andra gången på kort tid konstaterar Finansinspektionen, FI, att…
För andra gången på kort tid konstaterar Finansinspektionen, FI, att myndigheten vilseletts – först av Swedbank, och nu av Exceed Capital som på tisdagen fick sitt tillstånd indraget. Men FI-chefen Erik Thedéen ser det inte som en indikation på ett större problem.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram