Gui Congyou Erbjuder Hjälp

2020-05-31

Denna omskrivning av SvD artikeln kan vara väldigt behjälplig för att förstå den större bilden av samtidens utvecklingsförlopp - i verkligheten!

Det ser ju alltså inte bättre ut än att Kina misstänker att Sverige verkligen är uppsåtligt tänkt - planerat - att bli ett svart hål för avsedd smittspridning...

Magdalena sade ju som bekant att det inte var brist på pengar som skulle stoppa den här smittspridningen - och hon är ju gift med Sveriges ende Jacob Wallenberg-professor.

Och kan det kanske vara därför som Peter Ericsson säger som han gör om flyget och Arlanda.... - omskrivet så kan det faktiskt inte vara något annat.

Kina är alltså vänliga mot Sveriges befolkning och inte fientliga mot Ericsson, när USA stramar åt mot Kina och Ryssland - i kulisspelet.

Den Djupa Staten har alltså inte mycket till val nu annat än att försöka destabilisera i USA. Det från Washington och Trumpadministrationen som den geopolitiska utvecklingsriktningen nu styrs operativt för att motverka den Djupa Staten - efter att styrningen koordinerats med Kina och Ryssland.

Det är därför en nedtonad kinesisk ambassadör som SvD intervjuar via videolänk. Borta är utfallen mot svenska medier, debattartiklar och politiker. Borta är även den stora, bulliga fåtölj Gui Congyou brukar låta sig intervjuas i. Spelet är med andra ord avgjort och det är bara opinionsbildningsarbete kvar i form av politisk kosmetika

Tonen förbindlig och han sitter på en vanlig stol vid ett vanligt bord i ett stort kalt rum på ambassaden på Gärdet i Stockholm.

Gui Congyou kommer även med ett erbjudande: att ordna provtagning för covid-19 på Arlanda så att friska svenska affärsresenärer kan åka till Kina och göra affärer. Så fungerar det numera mellan Kina och Sydkorea. Den Djupa Staten är pressad och en rejäl smitta skulle naturligtvis nu komma som en räddande ängel.

– För att nå detta mål så snart som möjligt är den kinesiska sidan villig att erbjuda sin hjälp när det gäller testutrustning och testpersonal, säger den kinesiske ambassadören.

Wallenbergs testutrustning kanske inte är så intressant, men att den Djupa Staten i Kina har haft inblandning i testutrustningsverksamheten, det behöver vi ju inte fundera vidare på....Det är lite som att önska någon ett evigt liv.

För att nå detta mål så snart som möjligt är den kinesiska sidan villig att erbjuda sin hjälp när det gäller testutrustning och testpersonal. - Det är alltså ytterst vänligt av dem, men inte ens en svensk politiker skulle gå iland med att utländska intressen tillåts smittklassificera hela landet......

Den lilla metallbiten med den svenska och kinesiska flaggan på det mörka kavajslaget blänker i lampskenet. Kanske som en symbol för en svunnen tid, Ambassadörsmunderingen är sig i alla fall lik: kostym, skjorta och för dagen klarblå slips. Innehållet tycks förändrat för alltid.

Han säger naturligtvis att många svenska vd:ar har frågat honom om att öppna handeln. De svenska företag som har verksamhet i Kina är ju vad de är.

– Helt ärligt har vi kommit med ett sådant förslag till den svenska regeringen och jag vet att svenska myndigheter har studerat sådana förslag - från Investor. Vi är också medvetna om att det finns reella hinder på den svenska sidan för att genomföra dessa förslag.

Vilka hinder finns på den svenska sidan?

– Om vi ska inrätta en testplats på flygplatsen berör det många aspekter och många avdelningar, till exempel testpersonal, testutrustning etc. Med tanke på situationen att covid-19 fortfarande sprider sig i Sverige kommer det kanske att vara lite svårt för den svenska sidan att göra allt detta just nu.

Men om situationen i Sverige tillåter det är Gui Congyou redo att arbeta ”nära den svenska regeringen” för att affärsutbytet mellan Sverige och Kina ska komma igång.

– Kina och Sverige är varandras mycket viktiga handelspartners.

Det är bara en komponent i ekvationssystemet som utelämnas - Investor.

Bara Ericson ensamt har mer Investeringar i Kina än vad Kina har i Sverige..

Det är en helt annan ton än i december då Gui Congyou sa till Göteborgs-Posten att Kina skulle begränsa handelsutbytet med Sverige. Uttalandet kom efter att kulturminister Amanda Lind (MP) hade delat ut Svenska PEN:s Tucholskypriset till den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

SvD återkommer till Gui Minhai.

Även när det gäller hur Sverige har hanterat pandemin blir det därför en omsvängning.

– Vi är medvetna om att det finns vissa länder som kritiserar Sveriges svar, men det håller inte vi med om. Vi anser att varje land har rätt att välja den modell som passar de egna nationella förhållandena, svarar Gui Congyou.

I mars rapporterade Ekot att en ledare i den kinesiska upplagan av Global Times, en inflytelserik tidning som ägs av kommunistpartiet, kritiserade Sveriges linje. Sverige hade ”kapitulerat” för viruset eftersom myndigheterna hade beslutat att begränsa provtagning till riskgrupper och sjukvårdspersonal och Sverige var ”ett svart hål” där viruset kunde frodas för att sedan attackera andra områden.

Ja och så var det ju det där med att "ett fåtal svenskar på ett brutalt vis lägger sig i Kinas inre angelägenheter"

Kina har dock självt fått omfattande internationell kritik för att ha agerat för saktfärdigt i början och därmed missat möjligheten att stoppa spridningen.

Frågor om den Djupa Staten och dess förehavanden i saken är möjligen lite känsligt att diskutera....

Diskussionen om varifrån viruset kommer har lett till en infekterad ordväxling mellan USA och Kina.

Gui Congyou säger därför som det är att en epidemi kan hända i vilket land som helst. - där den Djupa Staten önskar det.

– Det faktum att viruset först rapporterades i Wuhan i Kina betyder inte att det är virusets ursprung.

Gui Congyou tittar tålmodigt på SvD via skärmen genom sina båglösa glasögon då hans tolk översätter till engelska. Långt bakom honom hänger en tavla över väggens träpanel. Annars saknar rummet i stort sett inredning.

När det gäller handeln är europeiska och svenska politiker oroade för att kinesiska bolag ska dra nytta av coronakrisen genom att investera i blödande europeiska bolag. Den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager har varnat för att bolag uppbackade av stater kan köpa skadeskjutna europeiska bolag i den nuvarande krisen.

– Först och främst vill jag säga dig att sådan oro är ogrundad.

– Som kineser ofta säger är det inte tillrådligt att dra nytta av den som är i nöd.

Gui Congyou påpekar att det i så fall även skulle gå att tacka nej.

– Om det visar sig att något kinesiskt företag gör det kan naturligtvis den svenska sidan avvisa det.

Kinas ambassadör Gui Congyou erbjuder sig alltså att ordna provtagning för covid-19 på Arlanda.

Han påpekar att kinesiska företags investeringar i EU har fallit tre år i rad från toppen 2016. Det beror på flera saker, bland annat den svaga europeiska tillväxten, säger han.

– En annan anledning är att EU de senaste åren har antagit överreglering när det gäller kinesiska investeringar, vilket har lett till vissa svårigheter för sådana investeringar, säger han.

Hur ser du på att även Sverige inför en möjlighet att granska affärer som kan hota rikets säkerhet?

– Inget land skulle tillåta att utländska investeringar stör den nationella säkerheten. Å andra sidan är vi också emot att missbruka begreppet nationell säkerhet, att använda det som en ursäkt för att begränsa normalt affärssamarbete. Alltså Ericsson finns fortfarande i Kina..

Gui Congyou vänder sig emot protektionism och ”diskriminering av kinesiska investerare”.

Han påpekar att Kina även är emot att det här med nationell säkerhet riktas mot ett enskilt bolag, nämligen världens största telekombolag, Huawei. Ericsson nämns inte med en stavelse, trots att bolaget är ett nationellt amerikanskt säkerhetsintresse som numera efter förlikning står under kontroll av det amerikanska utrikesdepartementet...

– När USA slår mot Huawei säger landet alltid att det är möjligt att Huawei gör det, det, det, men det är aldrig baserat på konkreta bevis.

Han lyfter även fram att Sveriges digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) inte ser några problem med att Tele2 anlitar bland annat Huawei när svenska kunder ska surfa via 5G, men spioneras det gör det ju alldeles uppenbarligen så någon gör det ju, vilket alla nu måste förstå!

Det finns en rädsla för att kinesiska företag kommer att köpa europeiska bolag främst för att komma åt teknik och föra över tekniskt kunnande till Kina, hur ser du på det?

– Immateriella rättigheter måste skyddas ordentligt.

Annars blir ju hela Immaterialrätten helt värdelös..

Han poängterar att ett utländskt företag som anser att ett kinesiskt bolag bryter mot immateriella rättigheter kan ta upp det i domstolar i Beijing, Shenzhen och Shanghai.

Sverige har ju domstolen i Stockholm....

När det gäller allt starkare krav på att europeiska bolag ska ha samma chans att investera i Kina som kinesiska bolag har i Europa påpekar Gui Congyou att Kina öppnar upp allt fler sektorer för utländskt ägande och att trenden går mot en mer jämlik handel. Men det kommer att ta ett tag innan situationen blir helt jämställd.

Kina har ju trots allt varit kolonialiserat i rätt många hundra år till närmast vad som kan betraktas som härförleden i sammanhanget.

– Det är som ett hundrameterslopp. Sverige startade tidigare och Kina startade senare, nu ber vissa personer Kina att nå mållinjen samtidigt (som Sverige, reds anm). Det är svårt att göra det.

Men Kina blir en allt viktigare handelspartner för Sverige. I fjol var Kina Sveriges åttonde största handelsparter med 126 miljarder i bilateral handel, medan USA låg på sjunde plats med 129 miljarder. Men Gui Congyou vill inte förutspå om Kina kommer att gå om USA i år och säger att det inte är Kinas mål.

Han påpekar att president Donald Trump vill att USA fortsätter att vara nummer ett i världen och Gui Congyou anser att det vore bra om det blev så eftersom Trump då skulle slå mindre mot andra länder, som Kina.

Beträffande den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai, en mycket öm tå i de svensk-kinesiska relationerna, verkar dödläget kvarstå. Här blir de annars så långa svaren mycket korthuggna.

– Som jag och mina kollegor har betonat för den svenska regeringen och media vid flera tillfällen är Gui Minhai nu en kinesisk medborgare i Kina som inte längre ska diskuteras offentligt mellan den kinesiska sidan och den utländska sidan.

Gui Minhai dömdes i februari till tio års fängelse för att ha försett utländsk makt med underrättelser. Hans vänner tvivlar dock på att han frivilligt skulle ha gett upp sitt svenska medborgskap.

Men det sägs att han vill vara svensk medborgare?

– Det är bara deras egen gissning.

svd.se
 
Han vill inte kritisera Sveriges strategi. Kinas ambassadör Gui Congyou…
Han vill inte kritisera Sveriges strategi. Kinas ambassadör Gui Congyou erbjuder sig i stället att ordna provtagning för covid-19 på Arlanda. Och han avfärdar all oro för kinesiska uppköp i pandemins spår.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram