En Gammal Saga

2020-03-31

Om ett mycket litet land i en saga, låt oss kalla landet för Gotland, har en produktiv verksamhet som omsluter ungefär 7% av landets BNP och resten av landets BNP utgörs av en ickeproduktiv verksamhet, låt oss kalla den verksamheten för bankverksamhet, helt plötsligt ställs inför den obehagliga överraskningen att bankverksamhetens räntekostnader inte längre kan bäras upp av den lilla produktiva verksamhet som utgörs av dessa 7%, vad händer då och varför?

Så mycket kan ju alla förstå att bankverksamheten inte kan fortsätta i samma omfattning och att den därför måste minska, men problemet för Gotland är att bankernas kreditpengar är samma pengar som den lilla produktiva delen på 7% behöver för att kunna bedriva handel med sina varor och tjänster, så om bankernas verksamhet minskar, så minskar också bankernas uteliggande mängd kreditpengar, vilket alltså leder till att den lilla produktiva delen av ekonomin också kommer tvingas att krympa. Detta i leder i sin tur till att ännu mer bankverksamhet måste krympas bort på bekostnad av ännu mer den minskande produktiva delen av Gotlands ekonomi, detta eftersom det helt enkelt inte finns några andra pengar på Gotland än bankernas kreditpengar och att dessa pengar har en kostnad av ränta som växer av sig själv eftersom pengarna inte innehåller sin egen kostnad som belopp.

Gotlands kejsare som är ekonomiskt skolad av en ståthållare som heter Keynes, har en idé om att ifall man konfiskerar de kreditpengar som människorna på Gotland har sparat som insättningar i bankerna, så kommer i varje fall inte situationen att förvärras lika snabbt, det gäller bara att få människorna att tro på att detta förfarande inte ovillkorligen måste fortsätta och upprepas till dess att bara banker med en massa obetalbara skulder återstår.

Den saken är emellertid inte något mera påtagligt problem, det är nämligen bara att med kejserliga löften (som märkligt nog också bara är ord) lova människorna att de kommer att få det bättre genom av att bli av med sina sparade "pengar" (som i och för sig också är skulder, men vilket inte människorna förstår) och att detta dessutom är en engångsföreteelse, det senare för att lugna de mer misstänksamma människorna som kanske tycker att detta låter lite märkligt.

I mitt stilla sinne undrar jag om någonting så sällsynt enfaldigt som denna ofärdiga saga verkligen skulle kunna inträffa i verkligheten, eller om det är så att jag fortfarande sover och att detta bara är en dröm, eftersom annars detsamma i förekommande fall ovillkorligen skulle gälla överallt där denna typ av system förekommer?

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram