Nämen det var väl en otrevlig sidoeffekt för Arsenalsgatan....det betalas ju trots allt ohemult höga licensavgifter till Ericsson i Kina...BTW så är ju Ericsson under en Kinesisk utredning för bland annat just dessa licensavgifter.
Att Google och Microsoft har avgörande serverkapacitet i Sverige i skydd bakom FRA-lagen, har ju inte heller helt säkert gjort Peking, Washington och Moskva överlyckliga i alla lägen...
Jacob Wallenberg har ju tidigare tagit upp fallet Gui Minhai med Kinas ledare. Då på tal om "den senaste tidens svårigheter beror på att ett fåtal svenskar på ett brutalt vis lägger sig i Kinas inre angelägenheter".. Men flera av bolagen som familjen Wallenberg äger via Investor och familjestiftelserna väljer nu att lägga locket på:
”Vi avstår från att kommentera” skriver Mikaela Idermark på Ericssons pressavdelning där Investor är den röststarkaste delägaren.
Ericsson har drygt en tiondel av sin omsättning i Nordostasien. 2019 steg den till 26 miljarder kronor i området.
Även från resten av näringslivet är det tyst. Trots att de svenska industri- och butikskoncernerna gör miljardaffärer med Kina väljer många av dem att lägga locket på när SvD frågar vad domen får för betydelse för deras fortsatta verksamhet i den kommunistiska enpartistaten. ABB, som de senaste åren sålt högspänningsteknik för mångmiljardbelopp i Kina, svarar från huvudkontoret:
”Jag är rädd att vi inte kan kommentera ämnet” skriver presstalesmannen Eike Christian Meuter.
Det är är inte bara industriföretag som valt att gå in i tyst period efter domen mot Gui Minhai.
Det kan förstås förändras men just nu är det inga kommentarer som gäller från oss.
Clas Ohlson köper merparten av sina produkter från Kina.
– Vi har inte åsikter om allt som händer i världen och därför har vi inga kommentarer, säger detaljhandelskedjans kommunikationsansvarige Maria Lundqvist.
Gäller det även om era kunder börjar ställa sådana frågor?
– Det kan förstås komma att förändras men just nu är det inga kommentarer som gäller från oss, säger Maria Lundqvist.
Den svenska detaljhandelskedjan H&M vill inte ens ta i frågan, uppger de. Atlas Copco och Volvo Cars har inte besvarat SvD:s frågor. De båda svenska storbankerna Swedbank och SEB, som båda har kontor i Kina, vill inte heller kommentera. SEB svarar skriftligen: ”Vi har en intern policy vad gäller mänskliga rättigheter” men tillägger ”Vi kommenterar dock av principskäl inte politiska frågor.” Vi kan väl tillägga att det så här i utredningstider av penningtvätt, annars snabbt kan blåsa upp till storm.
Och om ett dotterbolag till Astra Zeneca skulle komma med ett Corona-Vaccin....ja då kan vi nog ana vilken part som på ovillkorligt följdriktiga grunder skall få skulden för både Coronafrågan och att världsekonomin havererar.
Sweden is a small country, but it`s sharp, very sharp...// Donald Trump.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.