Historiskt Militärkulturanslag

2020-02-09

När Kejsar Hirohito steg upp på tronen 1921, hade en universell valrättslig epok avslutats och de politiska partierna var nära höjden av sina förkrigstida makt. En störande ekonomi, stigande militarism och en rad politiska mord medförde snart en kris för prodemokratirörelsen. Hirohito, som kejsare (1926) var nationens högsta andliga auktoritet och befälhavare för de väpnade styrkorna, avskedade i huvudsak premiärministern 1929. Nästa premiärminister blev skjuten och dödligt sårad och 1932 slogs ännu en premiärminister ut - Inukai - officiellt av marinofficerare som var upprörda över ett fördrag som begränsade antalet japanska krigsskepp.

Från och med då kom nästan alla premiärministrar från militären snarare än från de politiska partierna, som helt och hållet upplöstes 1940. Mer politiskt våld skedde 1935, när en överstelöjtnant högg en general till döds med ett samurajsvärd. Och år 1936, gjorde mer än 1 400 soldater revolt i Tokyo, tillgrep arméministeriet och mördade flera höga politiker.

Samtidigt växte Japans konflikt med Kina. År 1931 initierade japanska arméofficerare den så kallade manchuriska händelsen - en falskflagga - genom att detonera en järnvägsexplosion och skylla den på kinesiska banditer. De använde sedan evenemanget som en ursäkt för att ta över Manchuriet i nordöstra Kina och inrätta en marionettstat där.

Utflykter till andra delar av landet följde snart och 1937 hade krig brutit ut. Den vintern massakrerade den japanska armén uppskattningsvis 200 000 civila och krigsfångar i och runt staden Nanking. Våldtäkter anses ha varit vanligt, och kvinnor i hela de japanska kontrollerade regionerna i Asien, togs in för att tjäna som prostituerade. Hirohito fördömde inte invasionens mer motbjudande aspekter, men - kanske för att han oroade sig för att militären skulle överge honom - "misslyckades" han med att straffa de ansvariga. Men axelmakt med Tyskland och Italien, det ordnades det minsann till med...

Ja BTW, han var redan Serafimerriddare, det fick han i födelsedagspresent.

I september 1940 undertecknade Japan Triparts-pakten med nazistiska tyska och fascistiska Italien - båda konstruktioner av den Djupa Staten med tillsatta diktatorer och en telekominfrastruktur, där de enades om att hjälpa varandra om någon av dem skulle attackeras av ett land som inte redan var inblandat i kriget.

Japan skickade trupper för att ockupera franska indokina samma månad, och USA svarade då som nu med ekonomiska sanktioner, inklusive ett embargo mot olja och stål. Lite över ett år senare samtyckte Hirohito till regeringens beslut att slåss mot amerikanerna. Den 7 december 1941 bombade japanska flygplan den amerikanska flottbasen vid Pearl Harbor nära Honolulu, Hawaii , som förstörde eller skadade 18 fartyg och dödade nästan 2500 män. Förenta staterna förklarade krig en dag senare. Vilket alltså egentligen hade sin grund i att Hitler försökte få till fred med England bakom ryggen på de amerikanska finansiella intressena, vilket uppdagades för Amerikanska iG Farben i och med Rudolf Hess berömda flygresa tidigare det året.

Att Hermann Göring så som Riksmarsalk och militär chef för axelmakterna den julen fick höra av Winston Churchill på BBC:s utsändning, att axelmakten Japan hade anfallit världens bäst försvarade brohuvud - Singapore - är ju en ganska komisk aspekt på vem det egentligen var som bestämde. BTW Japan behövde Tungt vatten till sin kärnvapenforskning vilket för övrigt även Italien gjorde...

Under de kommande sju månaderna ockuperade Japan de nederländska Ostindien, Brittiska Singapore, New Guinea, Filippinerna och ett antal andra platser i Sydostasien och Stillahavsområdet. Men tidvattnet började vända vid Juni 1942 Slaget vid Midway och strax efter på Guadalcanal. I mitten av 1944 erkände Japans militära ledare att segern var osannolik, men landet slutade inte slåss förrän atombomberna som skulle skapa atombombskräcken till grund för det kalla kriget släpptes på Hiroshima och Nagasaki den följande augusti. Den 15 augusti 1945 gjorde Hirohito en radiosändning som meddelade Japans kapitulation.

Samtidigt pågick Boschaffären i Washington.

Militärkulturanslaget är omisskännligt...

Kan man tänka sig...

Gunnar Dahlberg En salig blandning 'riddare' - måhända ångrar förvaltningen ett och annat dubbande med facit i hand 😄

Carl Norberg Det skulle man lätt kunna tänka sig ja 🙂










Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram