Mediatillsyn II

2019-03-31

Agendastyrd-journalistik.se

Peter Wolodarski

Vad gör man när världens mäktigaste man attackerar dig? Den frågan har många journalister i USA ställt sig de senaste åren.
De amerikanska medierna är "folkets fiende och det verkliga oppositionspartiet", twittrade Donald Trump i veckan. Det var inte första gången. Han har under sin korta tid i politiken konsekvent angripit oberoende institutioner, inte minst reportrar som granskat honom.
Efter den inledande chocken över Trumps beteende har de flesta nyhetsjournalister i USA lärt sig att inte gå i hans fälla.
I stället för att ge sig in i en politisk polemik med Trump har tidningar som New York Times och Washington Post svarat genom att förstärka sin journalistik och slå vakt om de kärnvärden som kännetecknar den: oräddhet, oberoende, strävan efter att nå fram till sanningen, oavsett vem den gynnar.
Det amerikanska exemplet har betydelse för oss alla. Dels har Trumps retorik på ett farligt sätt eldat på fientliga stämningar mot medier över hela världen, dels visar de amerikanska tidningarna att när de gör sitt jobb spelar de en avgörande roll för att demokratin ska fungera. Det noteras av många - antalet prenumeranter växer kraftigt hos de medier som slår vakt om sin journalistiska kärnuppgift, något vi erfarit också på Dagens Nyheter.
Fria medier är just nu satta under en historisk politisk och ekonomisk press. DN:s svar på denna utmaning är att försöka göra mer kvalitativ journalistik, inte mindre.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram