Ändrade Tider Samma Ofullkomlighet

2018-09-29

Times changed blev med svensk språkvård - tiderna förändras...

Men allt förändrades inte eftersom människan var vad den är- ofullkomlig, i ljuset av att dess därför nödvändiga strävan att utvecklas i all evig tid. Att bättre förstå sin själ - sina egna känslogrundande värderingars förändring över tiden. Självet är ögonblicksbilden av själen över tid - självbilden.

För en tid sedan, år 279 f.Kr., Möttes Kung Pyrrhus stora armé de romesrka styrkorna i Epirus i slaget vid Asculum i södra Italien, i vad som skulle vara ett av den äldre historiens dyraste militära engagemang.

Pyrrhus betraktade sig själv, enligt historieskrivningen skall det väl tilläggas, som den andra ankomsten av Alexander den store och trodde att han var en efterkommande Achilles.

Många av hans kamrater och samtidiga trodde att Pyrrhus var den största militära befälhavaren genom alla tider.

Hans bedrifter var legendariska så när han seglade till Italien år 280 f.Kr., underskattade romarna honom inte alls.

Slaget vid Asculum var avgörande. Pyrrhus vann faktiskt slaget; men genom att besegra romarna, så förlorade han så många av sina män att hans armé var praktiskt taget sammanbruten.

Pyrrhus sade nämligen om sin seger: "Om vi ​​segrar i ett enda slag till mot romarna, kommer vi att bli fullständigt förstörda. . .”

Detta gav upphov till termen "Pyrrhus-seger", som refererar till en seger som är otroligt dyr.

Pyrrhus försökte också påverka diplomatin med Rom och skickade en av sina mest kompetenta statsmän till huvudstaden för att förhandla fred med den romerska senaten.

Emissarien var inte exakt över hövan framgångsrik. Men han rapporterade ändå tillbaka till Pyrrhus att Roms senat var otroligt imponerande - "en sammansättning av kungar" bestående av dess allra ädlaste medborgare.

Och han hade måhända rätt. Under de tidiga dagarna då Rom fortfarande var en republik var dess senat en högt vördnad institution som mer stod för visdom, värdighet och dygd.

Den var naturligtvis långt ifrån perfekt. Men de män som tjänstgjorde i senaten under den tidiga republiken var starkt ansvariga för att bygga den mest avancerade civilisationen världen någonsin hade sett fram till den tiden. Men som alla civilisationer så höll den bara så länge som den karaktärsmässiga moralen verkade sammanhållande

Men naturligtvis förändrar tider - alltså uppenbarligen inte minst då intellektuell lättja tillåts leda. Så inom några hundra år hade senaten blivit ett korrupt skämt, fyllt av patologiska brottslingar, svaga psykofanter och medelmåttiga sinnen.

Djävulen bor och växer inom oss själva i detaljerna, om vi som individer inte att motverkar framväxten genom att utveckla oss själva så att samhället kan utvecklas..

Bilden kan innehålla: text

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram