Ny Mellanösterordning

2017-11-29

De ryska och syriska presidenterna kom överens om behovet av att involvera största möjliga antal oppositionsgrupper i reformprocessen. I detta avseende mötet mellan Rouhani, Erdogan och Putin syftar också till att skapa förutsättningar för en inkluderande lösning för alla som har gått med på att lägga ner vapen och delta i samtal med den legitima regeringen i Damaskus.
Turkiet är det land som håller samman den så kallade "legitima" oppositionen, och Erdogans åtgärder har bekräftat att hans strategi i regionen är baserad kring att vridas till Ryssland genom ett fullvärdigt samarbete med Moskva. Det är en nästan oöverträffad diplomatisk seger för Ryssland att på två år ha lyckats vända en potentiell motståndare till en av de viktigaste garantierna för fredsprocessen i Syrien.
Så när den egyptiska presidenten Abdel-Fattah Al-Sisi meddelade på onsdagen att han har beordrat sin armé att rensa hela Sinaihalvön av terrorister inom en 3 månadersperiod, ja då är det inte längre så mycket kvar att diskutera
Vidare skyllde Sisi vissa regionala länder för att beväpna dessa terroristgrupper i Sinai. Han angav emellertid inte vilka nationer....
Sisis kommentarer kommer bara dagar efter den förödande terroristattacken som dödade över 300 civila i en moské i Sinai.
För det första verkar Erdogan och sedan kung Salman och hans son Mohammad bin Salman (MBS) ha förstått att ett militärt nederlag i Syrien nu är oundvikligt, och den senaste utvecklingen har varit relaterad till konsekvenserna av terroristernas nederlag. Turkiet har mycket att vinna av en bekväm allians med Moskva, både när det gäller energi och transitering längs den den öst-västra vägen till det kinesiska bältet och väginitiativet (BRI) och längs den nord-sydliga korridoren som ingår i avtalet mellan Ryssland, Iran, Azerbajdzjan och Turkiet. Mot bakgrund av detta har ryska flygplan flugit över Turkiet för att nå Syrien. Ett Nato-land som låter ryska militära flygplan flyga över sitt luftrum för att nå Syrien, något som skulle ha varit omöjligt att föreställa sig för länge sedan. Det finns inte mycket kvar att säga.
Resultatet av kriget i Syrien har skurit ut en ny bild av Mellanöstern, där i Riyadh, Tel Aviv och Washington, tidigare regionala ledare för den Djupa Statens räkning, verkar ha mer eller mindre avsiktligt avskurits från beslutsprocessen. Alltså som vore det av en tanke.
Medan det kan hävdas att Washington har spelat ut sin roll i regionen i och med Daesh-nederlaget, TYCKS Trumps amerikanska utrikespolitik som motstår direkt deltagande i konflikter, inte ha fått Riyadh och Tel Aviv att visa någon avsikt att acceptera Teherans nya roll i regionen, även om den stöds av turkisk och rysk diplomati och till och med militär styrka.

http://theduran.com/the-failure-to-destroy-and-then-balkanize-syria-by-western-powers-has-lead-to-a-new-middle-east-order/

Failure to destroy and balkanize Syria by western powers has led to a new Middle East order

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram