Naturresursflöden

2016-08-01

Den strategiska geopolitiska betydelsen av centrala Sydkinesiska sjön är väl känd : En marin korsning med värde av ungefär $ 5 biljoner årlig handel; transit farleder fö ungefär hälften av den globala dagliga handelsflottan, en tredjedel av den globala oljehandeln och två tredjedelar av alla flytande naturgas (LNG) handel.

Det är också nyckeln navet för Kinas globala leveranskedja. Sydkinesiska sjön utgör Kinas tillgång till Indiska oceanen, som råkar vara Pekings avgörande energilivlina. Woody Island i Paracels, sydost om ön Hainan, råkar också vara ett viktig brohuvud i ett bälte, en väg (Obor) - den nya Sidenvägen. Sydkinesiska sjön är strikt kopplad till den Maritima Sidenvägen som slutar i Pireus.

Skiljenämnden i Haag (bestående av fyra européer, en amerikan av ghanansk härkomst och betecknande nog inga asiater) utfärdade en dom som är icke-bindande, Dessutom var den inte exakt neutral, så Kina, en av de stridande parterna, vägrade helt enkelt att delta i ceremonierna.

Utöver dessa uttryck för ömsesidig Asetiska-Kina förståelse, kommer hardcore åtgärder att hålla alla safter flödande. Pentagon, förutsägbart nog, kommer inte att avstå från sin FON (fri sjöfart) program, som nyligen har presenterat sig med flera B-52 överflygningar över Sydkinesiska sjön tillsammans med de vanliga US Navy patrullerna.

Men nu är Peking kontraproduktivt till detta i sin stans i stil med -. Visar upp en av sina H-6K långdistanskärnvapenkapabla bombplan över Panatag, nära Filippinerna. Vilket bara har ökat Pentagons paranoia, eftersom det riktiga spelet i Sydkinesiska sjön kretsar till en stor utsträckning kring Kinas luft och undervattens militära strategi.

För att förstå utvecklingen, måste vi gå tillbaka till början av 1980-talet, när Deng Xiaoping inrättade Kinas första särskilda ekonomiska zon (SEZ) i Shenzhen. Från början, har hela det kinesiska undret alltid varit beroende av Kinas östkusts fantastiska förmåga delta i den globala handeln. Mer än hälften av Kinas BNP är beroende av den globala handeln.

Men, strategiskt, har Kina ingen direkt tillgång till öppet hav. Geofysiken är oförsonlig: det finns öar runt om. Och geopolitik följde på; många av dessa är och kan bli ett problem.

Wu Shicun, ordförande för Kinas nationella institut för studier av Sydkinesiska har varit konstant över åren; alla Pekings åtgärder kokar ner till att säkra strategiska tillgång till öppna hav. Detta kan tolkas i väst som siktar på en "kinesisk sjö" . Men det handlar i själva verket om att säkra sin egen marina bakgård. Och det innebär, förutsägbart nog, en djup misstanke om vad den amerikanska flottan kan komma upp med. Försvarsdepartementet förlorar sömn om detta 24/7.

För Peking, är det kristallklart; den östra kusten måste skyddas till varje pris - eftersom den är den viktigaste punkten för Kinas globala försörjningskedjor in- och urstigning - lossning. Men när Peking förbättrar sin militära förfining, blir hegemonien - eller exceptionalismen - Anglozionisterna mer och mer irriterade. Eftersom hela den invanda Anglozionistiska världsbilden endast kan föreställa sig detta som ett "hot" genom en konkurrent till sin egen unipolära roll..

Det är större än livet och detta "access" drama

Från Exceptionalistans synvinkel handlar det om myten om "access". USA måste ha full, obegränsad "tillgång" till de sju haven, basen av dess Empire of Bases, efter Rule Britannia Systemet: en "oumbärlig nation" härskande över vågorna på de sju haven.

Men nu, Peking har nått en ny tröskel. Det är redan i stånd att framgångsrikt försvara den strategiska södra ön Hainan. Yulin flottbas i Hainan är platsen för Kinas expansion av ubåtsflottan, som inte bara har vapenbärare såsom 094A Jin-klass ubåtar, utan även har förmågan att leverera Kinas nya generation ICBM, JL-3, med ett uppskattat intervall på räckvidden av 12.000 km.

Since the recent ruling by The Hague in favor of the Philippines and against China over the South China Sea, Southeast Asia has been engulfed on how to respond. They dithered. They haggled. They were plunged into despair.
rt.com

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram