Flöden & Kopplingar bakom Religiösa Anledningar

2016-02-26

De fyra Sunniregisserade Gulfstaterna (Kuwait, Qatar, Bahrain och UAE) under ledning av det lite lätt dollarinfluerade Saudiarabien - vilket som bekant inte behöver redovisa sitt innehav av amerikanska statsobligationer - har eskalerat fientligheterna mot Libanon och begär att egna medborgare som är bosatta i Libanon återvänder hem omedelbart, och förbjuder resor dit, man skalar även ner på diplomatisk närvaro i Beirut.

Draget följer på Riyadh:s tillkännagivande att det stoppar $ 4 miljarder i stöd till Libanons säkerhetsstyrkor på grund av dess misslyckanden med att hålla Hizbollah på mattan. Riyadh klandrar också den libanesiska regeringens underlåtenhet att "fördöma Irans aggression" efter attacken på Saudis ambassad i Teheran förra månaden.

Libanon är i ledningen för det regionala - sekteristiska dödläget mellan det Saudi-ledda Sunniblocket och Iran som sammanhållande för de shiitiska allierade Inklusive Hizbollah. En proxysituation som har lett regionen dit den nu är och där sekterismen har producerat unika politiska svårigheter som har lämnat Libanon utan en verklig regering under två år. Den styrande enheten i parlamentet innehåller lustigt nog, men ändå inte, en Saudi-uppbackad Sunnikoalition främst känd som "14 mars" rörelsen.

Detta drag när Saudierna mer bekänner färg, kommer samtidigt som Jemens regering anklagar Hizbollah för att ha bedrivit utbildning och för att slåss tillsammans med Houthi Rebellerna. Saudiarabien fruktar en Hizbollah-stilistisk shiitisk milis vid dess södra gräns och dess officiella medier har rapporterat om bevis och dokument om Hizbollahs inblandning i Jemen, att de finns på övergivna Houthi positioner. Nasrallah som har Ryssland i ryggen kommer knappast att vila innan Riyadh har fallit.

Riyadh är nu allt mer krävande av totalt engagemang från dess allierade i att bekänna färg, efterhand som - den sekteristiska aspekten av flera av de inblandade i regionen flyttas till förgrunden - konflikterna eskalerar i Irak, Syrien, Jemen etc. Den tramsiga religionsaspekten havererar nu.

De Libanesiska politikerna och de religiösa ledarna svarade på Riyadhs klagomål (och uttag av medel) och flockades givetvis med penningpungen i näven vid Saudis ambassad i Beirut för att be om ursäkt och be om förlåtelse. Den libanesiska enigheten i kabinettet genom ett uttalande, underströk betydelsen av den "arabiska enheten" och tackade saudierna för deras ekonomiska och politiska stöd under de senaste decennierna.

Statsministern, Tammam Salam tillkännagav raskt planer på att besöka Riyadh för att rätta till förbindelserna med Saudiarabien och "ta bort fläckarna". Men Saudierna har ännu inte utvidgat välviljan till en inbjudan till herr Salam och har i stället upprepat sin ståndpunkt att vägra skiljas från en enda dollar i stöd till sina libanesiska bröder inom den "arabiska enheten" vilken som bekant är byggd på sekterism - som av en slump. Vid skrivande stund är den avsiktliga förolämpningen alltså fortfarande på plats. Saudierna vill kanske få Mr Salam att krypa på knä och mage från Beirut till Riyadh? Hassan Nasrallah lär ju inte vara imponerad hur som helst.

Vi får trots alla sarkasmer och ordvändningar alltmer svårt att förstå den pugilistiska hållningen hos Riyadh, eller ändå kanske inte. Saudiarabien i dessa dagar, är extremt hårt pressat och ställer fram nya fiender dagligen och det utkämpar två stora krig - i Jemen och Syrien - jämn ilsken färg i inställningen alltså. Samtidigt som alltså botten faller ur oljemarknaden på grund av Irans vilja att öka sin produktion, vilket medför allvarliga konsekvenser för Saudiarabiens ekonomi

Libanon begärde inte bidragsstödet från Saudiarabien, det erbjöds frivilligt, såklart eftersom människor är individer och inte alltid så moralfilosofiskt utvecklade. Den libanesiska armén är icke-sekteristisk och en av de få institutioner som landets medborgare faktiskt har förtroende för. En opolitisk armé är som bekant ett lands enda verkliga skydd mot att bli korrumperat inifrån. Detta är viktigt i kampen mot den israeliska aggressionen, så Riyadhs drag att beröva Libanon denna finansiering kommer att ligga i intresset för Israel i första hand, och minska Libanons förmåga att förhindra mycket av den "terrorism" som saudierna hävdar att slås ut från fronten. Här hymlas det inte så mycket om det är proxybusiness eller inte.

Konungariket som hatar Hizbollah med besked hoppades att 2006 års israeliska aggression skulle lyckas utrota rörelsen helt och vidare även använda den amerikanska ockupationen av Irak som en mall - Eftersom den lyckades störta Saddam Hussein och Baathpartiet (som var Sunni) - och man gör för närvarande envisa försök att utrota Houthierna (som krigar tillsammans med trupper lojala mot den förre är presidenten Signatur Saleh) i Jemen.

Om Israel, med alla sin sofistikerade vapen, misslyckades med att besegra Hizbollah under 31 dagar av bombardemang, hur kan Riyadh förvänta sig att den libanesiska arméns vilja skall råda? Hizbollah - Vilka Riyadh kallar för "djävulens sällskap" - har cirka 100.000 soldater och är en stark allierad till Iran.

Eftersom en stand-off mellan Teheran och Riyadh kokar upp till toppen av alla soppor av våld som regionen tvingas att konsumera kommer vi nu höra viskningar om nya strategier : Saudi försöker att vinna dominans : sådana metoder som finansiering och beväpning av en speciell sunnitisk milis för att motverka Hizbollah.

Kommer Libanon att möta en ny turbulens som skall skapa destabilisering och därigenom motverka Hizbollah, kommer landet att slitas sönder i en ny omgång av proxykrig? Vi ställer bara dessa frågor och måste vänta på svar, men vi kan se att House of Saud är mycket desperata nu och dollarn skall bara bort som världshandelsvaluta.

1044068_10207290478355049_912903276587366874_n

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram