Turkiet + ISIS = Sant

2015-12-27

Under de senaste fem veckorna har Turkiets roll i att underlätta handeln med olaglig Islamiska Statens råolja varit utsatt för världens ögon att se. Ankaras drag med att skjuta ner en rysk Su-24 nära den syriska gränsen föranledde en mediablitz från Moskva, som på olika sätt har anklagat Erdogans regering för att vara delaktig i en verksamhet som ger Bakr al-Baghdadis nätverk mellan $ 500 miljoner euro och $ 1000000000 per år i intäkter .

För att vara helt säker, de som har följt den islamiska statens explosionsartade ökning är väl medvetna om det faktum att Turkiet har spelat en ganska avgörande roll i terroristkoncernens rekryteringsinsatser genom att inte bara titta åt andra hållet samtidigt som en stadig ström av utländska soldater - styrkta av ISIS propagandamaskin - har strömmat in i Syrien.

Ankara, som Riyadh och Doha, är angelägna om att se Assad regeringen falla som ett löv om hösten och har varit avgörande i arbetet (som stöds av västvärlden) att kanalisera pengar och vapen till de olika sunniextremistgrupper som kämpar om kontrollen över landet.

Som om allt detta inte var nog, hävdar nu tyska medier att ISIS har en lokalfilial i Turkiet, genom vilken man säljer slavar som har erhållits från erövrade territorium.

Med tanke på allt det ovanstående i beaktande, är det en överraskning för ingen alls att enligt en av islamiska statens soldater som fångats av YPG (som av Ankara betraktas med en hel del misstänksamhet för den församlingens band till PKK), fungerar Turkiet som övningsfält för nya ISIS rekryter.

Observera här att detta inte är första gången vi har hört Adana nämns i samma andetag som ISIS.

Tydligen så lever ISIS befälhavare i och rekryterar från samma ställe där Islamiska Statens olja levereras till globala marknader. Vi har nu därför ännu mer bevis på Erdogans roll i inhysandet av "terroristerna" (som den ryska försvarsministeriet kallar dem), men än en gång, vi tvivlar allvarligt på att någon i Nato vill bry sig. Och därför givetvis inte heller en lydsatellit som Sverige. När allt kommer omkring, det är inte precis som att det är en hemlighet och vi är ganska säker på Washington är väl medvetet om vad västvärldens favoritenvåldshärskare egentligen håller på med i Ankara. Frågan är naturligtvis - om än avgjort retoriskt hållen - varför ingen verkar intresserad av att sätta stopp för det.

Svaret? Ja givetvis för att man vill att det skall fortgå eftersom man behöver effekterna av det själv.

A former Daesh militant now held captive by Kurdish forces has told of his experiences fighting for the terrorist organization, including the training he underwent in Turkey before returning to Syria.
sputniknews.com|Av Sputnik

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram