Norm för normal?

2015-12-02

solo-travel1

Livet är i slutändan en resa som en soloartist, vi måste gå vår egen väg och vi måste bära bördorna av våra egna känslor, vilket är vad ger oss visdom, och det mesta av landskapet genom denna resa, det är mentalt.

Även när det gäller dina närmaste nära och kära, du kan aldrig någonsin få tillgång till en annan persons interna känslomässiga erfarenhet, du kan aldrig uppleva någon annan människas känslor. De kan prata om dem, beskriva dem eller antyda dem genom sina handlingar, men allt bakom deras ögon är i grunden tabu för dig, medan för dem är det allt som de upplever.

Våra offentliga förmedlade jag är vad andra möjligen kan uppleva, men det är knappast mer än ens en tiondel av vårt eget medvetandes isberg som ser medvetandets sol hos andra. De övriga 90% av vilka vi är som människor är bara för oss själva att uppfatta, det går inte att kommunicera detta vidare eftersom det är helt enkelt alltför omfattande och vi har därför heller ingenting att jämföra det med. Du kan inte med någon rimlig trovärdighet säga, bara genom att iaktta, om andra människor har samma inre känslomässiga uppfattning om världen, särskilt då gällande socialt oacceptabla känslor som intensiv skuld, eller känslor av inkompetens, eller apati eller okontrollerbar sympati.

Ett av de beteenden vi lär oss att efterlikna är därför att alltid presentera vårt självuppfattade "bästa ansikte", vårt uppfattade mest presentabla psykosocialt etablerade beteende, så vi lär oss att hålla våra mest otrygga och fula tankar för oss själva. Att gömma dem djupt inom oss för att inte skapa dissonans hos andra som beter sig likadant. Detta lämnar många av oss kvar i en stilla undran om vi är galna, eller speciellt trassliga inuti.
735ba0862afbea6a8426f2d8638f1f24
Människan gör därför en stor sak av att vara normal. Vi är nog den enda arten på jorden som det är normalt för att tro att du är inte normal.

Varje samhälle arbetar under tusentals outtalade psykosociala regler och normer och när du bryter mot dessa regler och normer blir människor nervösa. Det finns acceptabla och oacceptabla sätt att stå i kö på banken, beställa på restauranger, och svara i telefonen. Det finns lämpliga och olämpliga födelsedagspresenter, bröllopsskålar och stilar på att kramas.

Varje typ av social situationen har sin egen underavdelning av lagar och förfaranden. Du kan göra alla omkring dig direkt obehagliga till mods bara genom att stå vänd mot den bakre väggen medan du åker i en hiss, eller be en medpassagerare på en buss att lyssna på en berättelse.

Vårt beroende av att använda dessa normer för vägledning får oss igenom en hel del förvirrande sociala situationer, absolut, men det skapar ett stort problem när det gäller att utvärdera oss själva i förhållande till oss själva och våra egna egentliga värderingsmässiga grunder. Vi kan då, så länge som normerna verkar helt styrande, värderingsmässigt också bara utveckla oss själva inom ramen för den socialpsykologiskt etablerade boxen, vilket givetvis då skapar ett uppenbart problem i ett samhälle som mekaniskt funktionsmässigt, inte alls är ägnat att fungera i enlighet vad som har förespeglats oss och som har etablerat våra beteenden. Vi måste alltså ifrågasätta oss själva och våra känslogrundande värderingar för att samhället skall kunna utvecklas. Vi måste själva vara den förändring vi vill se hos andra

Vi kan inte jämföra oss själva med vad vi inte kan se eller få intryck av, och de flesta delarna av en människas känsloliv är osynligt för alla andra. Våra tankar, känslor, stämningar, viljor, intryck, förväntningar och andra immateriella egenskaper kan endast ske på insidan av oss själva, men de utgör den största delen av våra liv. De är inte bara viktiga för oss, i huvudsak, de utgör oss själva. Kan vi inte förändra oss själva kan vi inte förändra någonting alls.12346553_10206754429874172_4572992841593702639_n

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram