Demokratins vagga och gravsten

2015-07-21

Carl Norbergs foto.
Så vi tar det från demokratins vagga igen när nu Grekland är fast med en uppgörelse som lovar mer av samma förlamande åtstramningsåtgärder som hittills bara har tjänat till att förlänga och förvärra en svår lågkonjunktur och faktiskt, är utan något sätt av skuldlättnader eller omprofilering, någonting som gör det nya programmet helt utan chans att lyckas. Men det beror givetvis med vad man anser vara att lyckas - vilket som vi alla vet nu är att berika allt färre människor allt mer på allt fler människors bekostnad

Med tanke på allt detta, är det inte förvånande att till och med ekonomer börjar prata om Grexit, och faktiskt, vem kan klandra dem? Det är svårt att ta tanken på med att den nya "överenskommelsen" har tagit ett grekiskt utträde från bordet när den tyska FinMin Wolfgang Schaeuble fortfarande envist hävdar att ett grekiskt utträde ur EMU kan vara landets bästa chans till ett "klassisk" skuldavskrivning och ekonomisk återhämtning. Vi känner en air av siden i luften.

Så tjaae, men ändå nej. Det är inte det att Tyskland inte är överens om huruvida Grekland skulle kunna använda sig av en skuldnedskrivning.

I själva verket, Schaeuble har uttryckligen erkänt att Aten behöver skuldlättnad för mindre än en vecka sedan. För tyskarna är det inte en fråga om huruvida Grekland behöver en nedskrivningeller inte, det handlar om huruvida Grekland kommer att få en nedskrivning eller inte, och så länge som landet fortfarande är inom valuta blocket och Tyskland fortfarande håller plånboken, så blir det ingen skuldavskrivning för grekerna. Eftersom det då finns ett politiskt pris inblandat i detta som inte Tyskland kan betala.

Med andra ord, i Grekland som i Finland och som överallt annars, efter att ha lidit outsägligt förödmjukelse i händerna på borgenärerna, kommer grekerna slutligen att skjutas till och över sin bristningsgräns.

Sopgenomsökning av soporna för livsmedel , köer på banker för att få ransonerade euro, knapphet på importerade varor - så småningom, nog kommer att vara tillräckligt. När det grekiska samhället når den kritiska punkten, kommer en populär revolt - ett "uppror" eller "något revolutionerande" - att följa.

Därefter kommer gatorna i Aten att "fyllas med ljudet av stridsvagnar."

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram