Sidenvägen för Athen

2015-07-04

Carl Norbergs foto.

I själva verket, vilket tillfälle annat tillfälle än nu kan vara mer lämpligt till att utnyttja Peking för ett par miljarder med tanke på att Kina lanserade officiellt AIIB denna vecka. Som en lite påminnelse, framgången för Kinas AIIB medlemskapsenhet var en politisk katastrof för The Barack on the Hill, som förbrukat stora ansträngningar för att avskräcka USA: s allierade från att stödja det nya Kina-ledda företaget.

Som sådan, skulle det vara svårt att föreställa sig ett mer passande pilotprogram för världens nyaste överstatliga långivare än ett räddningspaket för födelseplatsen för den västerländska demokratin, som går på knäna främst av de flesta västerländska nationerna under belastningen av alla multilaterala institutioner som IMF, BIS och ja, enskilt kontrollerade banker av alla de slag, givetvis.

Och medan någon finansiering till Grekland från Kina sannolikt skulle kanaliseras via Sidenvägsfonden (åtminstone ännu, med tanke på att AIIB är bara några dagar gammal, officiellt), skulle stöd från Xi Jinpings djupa fickor till Aten innebära en spektakulär kupp på både en ekonomisk och geopolitisk nivå.

Medan världen vid det här laget fortfarande sannolikt är djupt skeptiska om utsikterna för en grekisk "östlig" pivot (runt ett halvt dussin falska ryska opinionsbildningsorgan har gjort oss något okänsliga för idén), så kan kinesisk assistans vara mer benägen än Europa bryr sig om att erkänna.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram