Penninghastigheten

2015-06-07

Om man vet att mängden betalningsmedlet - pengar allt snabbare koncentreras in i den finansiella delen av ekonomin på bekostnad av den reala ekonomin - a.k.a finansiell tillgångsprisinflation till en deflationsbaserad realekonomisk stagnation - stagflation, när ett enskilt kontrollerat kreditbaserat system har passerat sin skuldmättnadspunkt, så är ju knappast detta utvecklingsförlopp särskilt överraskande.

Bankprosa för samma sak:

Hastigheten av pengar kan beräknas som kvoten mellan nominella bruttonationalproduktens (BNP) förhållande till penningmängden ... som kan användas för att mäta ekonomins styrka eller människors vilja att spendera pengar. När det finns fler transaktioner som görs i hela ekonomin, ökar hastigheten och ekonomin kommer sannolikt att öka. Motsatsen är också sant: Pengars hastighet minskar när färre transaktioner görs; Därför kommer ekonomin sannolikt att krympa.
- St Louis Fed

Nedersta raden: Hastigheten på pengar har minskat till betydligt längre - och till mycket lägre ultimata nivåer - än under den stora depressionen.

Carl Norbergs foto.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram