Om man är ett riktigt rövslickande land, såsom Sverige, så binder man pensionssparandet till börsen så att hela pensionssystemet kan hållas som gisslan och politikerna slåss om att hålla liv i och låta pyramidspelet växa så att våra pensioner blir ”säkra” i framtiden. Johan Ehrenberg skrev en riktigt intressant artikel om att börsen borde läggas ned. Han skrev:
”1979 fattade statsminister Fälldin beslut om allemansfonder. Höginkomsttagare fick 30 procent i skatterabatt om de sparade i aktier. Vad som hände då hade ingenting med ekonomins utveckling att göra. Aktierna steg av en enda anledning: fler ville köpa dem. Priset på en aktie styrs nämligen inte av företagens investeringar eller verksamhet. De styrs av hur många som vill köpa aktier. Och med skatterabatt var det en hel del.
Den stora börsresan uppåt började alltså med en borgerlig skatterabatt.
1987 kraschade det hela. ”Svart måndag” var rubriken, men jämför man den nedgången med våra nutida i diagrammet ovan syns som ni märker kraschen knappt i strecket. Det sjuka som hände då har alltså blivit hundra resor värre.
Den stora börsuppgången från mitten 90-talet berodde huvudsakligen på att politiker lovade flytta 800 miljarder kronor, det vill säga våra pensionspengar, från statligt långsiktigt sparande i framförallt obligationer, till kortsiktigt spelande på börsen.”
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.