Guldbaggar lär ut lögner om hur penningsystemet fungerar 2

2014-11-25

En annan lögn (utöver den om Fractional Reserve Banking som jag angav i förra inlägget) som Maloney hänger sig åt friskt är att blanda ihop begreppen skuldsedel (IOU) och ordet ”fiat”. Kronan är fiat-valutan i Sverige och den backas inte upp av något mer än att lagen säger att den är det giltiga betalmedlet i samhället.

Det här är det klassiska bladdret från många guldbaggar (antagligen är det bara rent oärligt från Maloneys sida). Maloney vill sälja guld och skiter fullständigt i om det han skriver är sant eller ej.

Guldbaggar har i allmänhet inga problem med att skilja på guld och en skuldsedel på guld. De kan historien om guldsmeden som skapade skuldsedlar och hur dessa användes som pengar istället för guldet. De kallar, fullt riktigt, guldsmedens tilltag att skriva fler skuldsedlar än det det fanns guld för ett bedrägeri. Om penningmängden bestod av 97% skuldsedlar på guld och de bara fanns 3% riktigt guld skulle de aldrig kalla detta system för en guldmyntfot – de skulle kalla de, fullt riktigt, för ett bedrägeri..

Men när det gäller fiat blandar de ihop fiat med skuldsedeln friskt och har ”ingen aning” om hur man ska skilja dem åt. Skuldsedeln och fiaten klumpas ihop till en och samma heffaklump som de kallar ”fiat”. Så när 97% av penningmängden består av skuldsedlar på kronor (kunders kontoinnehav) och endast 3% är kronor (fiat) är är allt ”fiatens” (kronornas) fel enligt de flesta guldbaggar. De flesta guldbaggar kan inte alls skilja bankernas skuldsedlar på kronor (kundens kontoinnehav) från kronorna. Vilket blir än mer tragikomisk av att guldbaggarna mycket väl vet vad en bankrusning är.

Som ekonomiprofessor Steve Keen skrev i sin artikel som jag hänvisade till i föregående inlägg:

”Call­ing our cur­rent finan­cial sys­tem a “fiat money” or “frac­tional reserve bank­ing sys­tem” is akin to the blind man who clas­si­fied an ele­phant as a snake, because he felt its trunk. We live in a credit money sys­tem with a fiat money sub­sys­tem that has some inde­pen­dence, but cer­tainly doesn’t rule the mon­e­tary roost—far from it.”
Problemet ligger i att bankerna har rätt att skriva ut skuldsedlar. Med guld som bas måste vi använda bankernas skuldsedlar (om vi inte ska klistra ett frimärke på guldet och hoppas att det kommer fram till säljaren om vi köper något genom t.ex Internet). Dessutom kommer det bli omöjligt att kolla upp om alla skuldsedlar på guld har full täckning. Jag skrev lite mer ingående varför en guldmyntfot är samma skit som idag bara med ett annat ansikte. Guld är bankirernas räddningsplanka för att bevara systemet med utskrivande av skuldsedlar.

För att bli av med bankernas skrivande av skuldsedlar måste vi ha en fiatvaluta (kronor) i Sverige. Bankerna ska tas ifrån rätten att hålla egna kontosystem utanför Riksbanken kronkontosystem (Riksbankens konton är enda kontona som kan innehålla kronor). Så länge bankernas kontosystem ligger utanför Riksbankens kronkontosystem kan bankerna skriva digitala skuldsedlar på kronor som de ”lånar ut” till ”kunders” konton (märk väl att banken ”lånar ut” sin egen skuld men låtsas som om banken lånar ut kronor till kontokunden – bara det borde vara tillräckligt för att stoppa bedrägeriet).

Om endast Riksbankens kontosystem var legitima skulle banken kunna bli den förmedlare av kronor den låtsas vara idag, dvs bankerna skulle kunna syssla med in och utlåning av kronor. Det enda banken gör idag är att hitta på skuldsedlar på kronor – banken kan inte, för att tjata in detta, låna ut några kronor till konton då bankens konton inte kan innehålla kronor . Så länge bankernas kontosystem ligger utanför Riksbankens kron-kontosystem kan bankens kundkonton endast innehålla bankens digitala skuldsedlar på kronor – ALDRIG kronor.
Därutöver ljuger Maloney friskt om historien också. Han grundar den på Den Österrikiska skolans störste historieförfalskare, Menger. Stephen Zarlenga bemöter hans lögner i boken ”Lost science of Money”. Här är en bra sammanfattning av Zerlengas slakt av Mengers lögner.men boken är t.o.m bättre.

Det finns ärliga och bra ”guldbaggar” som ser guld som en hedge och ett sätt att lagra värde i som tyvärr också kommer känna sig träffade av vad jag skrev ovan. Det är inte min avsikt – det är inte deras fel att Maloney ljuger och förvrider sanningen som han gör.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram