Stagflationseffekter

2014-10-05

What the world is investing in_0

Och medan döda katter studsar allt sämre på trottoaren, har vi nu en tydligare förståelse varför det inte finns någon global tillväxt, varför inhemsk handel dyker, och varför världens handel snabbt är på väg till ett stopp. Svaret ligger i följande diagram, som visar den relativa andelen av vad världen har brukat investera i under de senaste två decennierna.

Den visar sig att medan investeringarna i de flesta traditionella kategorier har fallit från en klippa ner i en avgrund, så har de pengar som används för verksamheten, det vill säga tjänster, skjutit i höjden på bekostnad av sådana konventionella tillväxtkomponenter som handel, tillverkning, petrokemi samt mat och dryck.

Men vad som är den stora poängen, och vad är den i särklass mest skrämmande, är att vad som stigit från 19% till rekordhöga 30%, och den överlägset största användningen av medlen är finansiering , den bransch som egentligen inte leder till organisk ekonomisk tillväxt utan endast finner sätt att dölja bristen på tillväxt med justeringar av pro-forma och genom att stapla hävstångseffekt på hävstångseffekter på allt mer minskande underliggande eget kapital och kassaflöden, tills ja, hela systemet kraschar som det bara delvis - marknadsvis - gjorde år 2001, 2008 och, ja, snart alltså helheten.

Det innebär också att vilja glömma TBTF - banker: För hela den finansiella industrin har nu blivit monstret Behemoth vars krasch kommer att utplåna världen, och därför varför kan det aldrig vara tillåtet att krascha. Man skulle kunna säga att under de senaste två decennierna, har finansialismen själv lyckats ta världen som gisslan och kan kräva en lösensumma ... eller världen får den i eftermäle snarare.

...och ja, allt detta beror på att vi har ett enskilt kontrollerat kreditbaserat system som har passerat sin skuldmättnadspunkt, alltså den organiska ekonomiska tillväxten kan inte försörja den ackumulerade räntekostnadstillväxt som skapas av att pengar är krediter som skapas utan beloppet för sin egen räntekostnad.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram