Gå på lögner som vatten

2014-05-25

prova dina vingar

Oavsett den flygande rubriken, oavsett svävande skandalen, oavsett hur få eller hur många som kan vara inblandade, så kommer en sak i framtiden att försöka göras kristallklar: ingen som borde ha vetat någonting – kommer att ha känt till någonting och då menar jag verkligen ingenting för ju mindre desto bättre. Eller, ifråga om lögnen om verkligheten och uppdagandet, ju förr desto senare.

Det fanns säkert en tid då denna ”konstform” för att skapa förutsättningar för att skydda människor med inflytande säkert kan ha haft sin plats och användes sparsamt och taktfullt, alltså med syfte att ändå verka för det större allmänna goda, trots allt så är ju inte egennytta allmännytta, och trots allt människan är inte särskilt fullkomlig ur perspektivet av den själsliga utvecklingen och måste därför också kunna förlåta sig själv. Men informationsklimatets förändrade karaktär gör det rättfärdigade behovet av metoden krympande.

Men i dag har detta blivit ”vetenskap”, spinndoktorer och beteendevetares guldbyxa. Både frekvensen tillsammans med hur och var metoden numera används har gått från, att möjligen vara ett "bra knep" som kanske möjligtvis kan ha varit motiverat av att utgöra en del i det större godas tjänst, till att bli något rent löjeväckande, ja närmast till ett rent barnsligt alibi. Men visst, det är ju först vid ungefär fem års ålder någon förmåga till självbetraktelse börjar etableras…..

Ingen verkar vilja vara ansvarig i dag. Och jag menar verkligen ingen! Alla vill bestämma och ingen vill ha ansvar, alla vill till himlen men ingen vill dö.

Det rimliga förnekandets ”list” är och fortsätter ännu en tid att vara ett viktigt verktyg, även om det större goda råder som ledande syfte. Men det kommer också att tvingas att till att klinga av alltmer efterhand som transparensen ökar genomlysningen och ökar det allmänna medvetandet. Men skillnaden är nu att motivet måste kunna hållas öppet som rimlig grund. Så utvecklingen har verkligen vänt.

Det finns nog kanske ännu en liten tid men med en krympande plats för en sådan metod och ibland är det säkert fortfarande mest lämpligt beroende på omständigheterna i förhållande till helheten under strävandet för demokrati baserat på en upplyst och medveten befolkning. Men - så - vad vi nu bevittnar är någonting som ligger långt ifrån vad vi har känt till förut. Nu använder alla denna metod i en sådan utsträckning så att det blir fullkomligt häpnadsväckande.

Nuonaffären, Vattenfallaffären, Teliaaffären, Stora Ensoaffärer, Boforsaffärer, Bankaffärer listan tar helt enkelt aldrig slut, men det gör, vilket alltfler människor inser, det samhälle som vi känner till det

För närvarande verkar det finnas många skandaler (antingen man nu håller med eller ogillar det) som lustigt nog alltmer omfattar den politiska adelsklassen. Oavsett presskonferens hörsal, eller vad som helst, en sak har bara blivit så helt uppenbar: Ingen vet vad om någonting, och ingen var medveten om att problem existerade. Även om de som vore det skickat av slumpen så att de var direkt ansvariga för den opererande organisationen.

Allt, allt och allt som kan ha framkommit av tvivelaktig karaktär skedde utan deras kännedom, även om många av dessa samma människor anställdes enbart för att åtgärda nämnda problem. Helt jävla fantastiskt.

Detta beteendemässiga fenomen är inte något exklusivt för den politiska klassen. Nej, nej, nej - långt därifrån. Detta genomsyrar även genom vår företagskultur där VD: ar och mer till synes ansvariga, inte har någon aning om att eventuellt olagligt beteende eller om de minsta oegentligheter sker inom den egna bolagsstrukturen.

Vi tittar på, hör, eller läser till exempel om VD: ar för banker som tar till mediala brösttoner för att uttrycka harm, ilska och frustration när det påpekas att deras mycket lönsamma (för vissa mest) avdelningar eller dotterbolag visar sig ha "friserat böckerna, " bedrivit kreativ  förskönande bokföring eller ägnar sig mycket omoraliskt eller är i ett fullständigt förakt av moraliskt förvaltningsansvar, a.k.a. är drivna den egna girigheten.

Plötsligt de är chockade. Chockade! Jag gissar lite sarkastiskt att de påkallar uppmärksamhet för behov av egen vila, värme och varsamhet, men vi andra borde nog i så falla kräva ventilation av kvävefylld varmluft och nerv lugnande vätska.

Så denna själsliga upprördhet gäller för att över att överhuvudtaget bli ifrågasatt på som människa, ja tänka sig, vilken makalös fräckhet… så det är inte bara lite mer ett erkännande av att vara dödlig, att uttrycka harm för att bli misstänkliggjord för att någonting sådant skulle kunna äga rum under deras ledning. Man kan kort och torrt uttrycka saken som de upplever bekräftelsen av sina egna värsta farhågor. Ett reaktionsmässigt speglande befallande uttalande formuleras därför också omgående om att huvuden nu kommer att rulla. Ändå, är det enda som verkar rulla det som vi alla vet rullar, ner för backen – dit det lutar

Nix, de ville alltså inte veta det verkar det som. Alltså varken verkligheten om deras egen självsyn, olämpliga ledarskapsförmåga eller en personlighetsdisposition närmast definierad av dödssynderna och så vidare, var tydligen så intressanta att hamna inför. Förr skulle det setts som tjänstefel av någon på chefsnivå att främst verkställa vården av sitt eget salt och det skulle varit värdigt en uppsägning. Idag ? Greed is good, sade Hollywood….

Det verkar ju ännu närmast vara en hedersutmärkelse, men jag har en känsla av att detta kommer att vidfaras vissa förändringar. Det vill säga, dessa människor visar fortfarande på att om en skandal bryter ut så blir beteendet långt ifrån det. De förtjänar faktiskt i egna ögon en löneförhöjning i ersättning för att ha blivit försatta i detta socialintellektuella tillstånd av svårmod. Jag är emellertid inte helt säker på att den utvecklingen kan fortgå för alltid..

Återigen, detta är inte en isolerad oanständig företeelse inom ramen för några sektorer. Det händer nästan överallt och alla som vi kommer i kontakt med.

Företag lägger ut sin produktion till länder där det är uppenbart för alla näringsidkare att något är snett med hur de kan göra en produkt så mycket billigare än någon annanstans.

Tvångsarbete, barnarbete, frånseende av miljöproblem, olaglig användning av farliga kemikalier (bara för att nämna några) är många gånger de bakomliggande orsakerna till varför någonting kan produceras så mycket billigare. Men, så länge ingen frågar – visste de inte om någonting.

Vi ska bara veta att om någon blir sjuk, skadad, eller ännu värre - dör. Då kan vi gå tillbaka till vad som har varit: "De visste inte, men eftersom de gör det nu, så kommer de att ändra på det."

Ledarskap är inte något som finns i vad många idag anser som "eliten" i samhället. Det är rent faktiskt precis tvärtom, vilket alla människor nu egentligen innerst inne alltmer vet med sig själva.

Nej, ledarskap är något som börjar hos oss själva och slutar med oss själva - alla. Det är hur vi förhåller oss till andra människor. För man måste komma ihåg att personen i toppen är bara en person. Och hur personen utför – beter - sig själv och tar ansvar för sina beslut och / eller åtgärder, det är inte annorlunda från dig eller mig. Den enda skillnaden är storleken på scenen och det är enskild nytta eller allmän nytta som grundläggande syfte till förhållningssättet till andra människor.

Tänk om vi skulle vara om de personer som ansvarar för att ge och verkställa de order som gavs för att storma stränderna i Normandie som spelas av de så kallade accepterade reglerna eller verksamheter som visas av väldigt många i dag. Borde vi inte tänka efter nu?

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram