Gästinlägg Andreas Söderlund / Slut på meter?

2014-04-03
rulergood

Pengabrist verkar vara ett stort samhällsproblem i dag trots att resurser finns. Hur kan det vara slut på en måttenhet?

Meter är en måttenhet för att mäta längd. Det vet alla. Pengar är en måttenhet för att mäta värde. Är det lika självklart? Kanske inte, men så enkelt är det i grunden.

Tänk dig att du har behov av ett hus, går till en byggnadsfirma och de säger ”tyvärr, vi har slut på meter.” Låter det vettigt? Hur skulle det ens vara möjligt?

Samma sak med pengar, vars brist verkar vara ett stort samhällsproblem i dag trots att resurser finns. Hur kan det vara slut på en måttenhet? Det behövs ju bara något att mäta med. En tumstock för att mäta längd, pålitliga papperslappar eller digitala transaktioner om man vill mäta värde. Hur kan det här vara ett problem?

Problemet är att samhället låter någon annan bestämma över måttenheten pengar. Privata banker bestämmer och begränsar hur mycket vi ska kunna mäta värde genom att pengar skapas via banklån, och dessutom tar bankerna ut en kostnad för detta, ränta. Centralbankerna IMF och BIS reglerar detta finansiella system världen över.

Hur skulle det se ut om BIPM, den enhet som reglerar SI-måttenheterna, skulle begränsa användandet av meter och ta ut en kostnad för varje mätning som görs i världen?

Samhällets behov och resurser måste bestämma hur mycket vi ska mäta, inte en ologisk brist på måttenheten i sig. Bankerna får inte längre begränsa vårt behov av måttenheten pengar.

Inför valet, nu när grunden till samhällets ekonomiska problem är tydligt, rösta inte på något parti som inte främjar finansiell reform!

Andreas Söderlund

http://www.allehanda.se/opinion/insandare/slut-pa-meter

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram