Drag hi dag blir vad imorgon

2012-06-25

Jag antar inte att Götterdämmerung behöver vara så direkt förestående som idag, men jag vet att det i princip ändå är på det viset. I Wagners Ring så måste vi gå igenom tre musik-dramer för att komma till Ragnarök. Vi är säkert redan förbi Rhenguldet ur det perspektivet, men Valkyrian är fortfarande pågående. Det kommer nog att bli fler toppmöten och stödåtgärder, fler kulisser och vilseledning, och mer skulder i form av pengar som hälls i ett svart hål som just därför växer utifrån att kanterna fräts bort. Så slutet närmar sig obönhörligen.

Att kasta ännu mer skulder i form av pengar på de utsatta länderna genom kalla detta olika fantasifulla namn(pengar som är skulder) är inte ett svar, det är mer av problemet.

För den verkliga frågan går djupare. Alla räddningsaktioners mekanismer under solen kan inte göra så att euroområdet fungerar finansiellt. Alla sådana räddningsaktioner är fortfarande i slutändan, lån. Även om räntorna sätts mycket lågt, så är ränta någonting som skall betalas och skulden skall så småningom skall återbetalas.

Vad som skulle göra någon skillnad är om pengar som inte var någon form av lån, utan snarare en direkt gåva. Sådana gåvor kan göras i förväg (även om de sällan är det) eller efter lånehändelsen, när de kallas avskrivningar. Ibland kan en mottagare i sig göra det som en gång var ett lån till en gåva-då kallas det för moratorium (jfr. Tyskland 1934).

Detta kallas även för ett skuldhaveri. Men bankerna vill av förklarliga skäl inte att deras tidigare lån förvandlas till gåvor, och de vill inte tvingas att göra nya gåvor förrän sprickan till Ginungagapet öppnar sig eller att Fenresulven kommer på besök.

Men tro mig när jag ropar på vargen, för den kommer, i en eller annan form.

Jag hör därför tonerna av Wagners Valkyrian klinga idag när nästa offer för den cancer som vårt finansiella system utgör, bärs in för amputation och lemlästning, Cypern. Nästa Opera i trilogin görs klar för att spelas upp samtidigt som den sjuka banksektorn, skakar investerarnas förtroende för Cypern: kreditvärderingsinstitutet Fitch nedgraderade just kreditvärdigheten hos den kraftigt skuldsatta ö republiken till skräp nivå. Kort därefter kallade Cyperns president Dimitris Christofias, ledarna av landet för att arbeta igenom den ekonomiska situationen i landet. Mötet kommer att äga rum i enlighet med Cyperns president på tisdag eftermiddag.

Skuld är skuld och snus är snus antingen dessa befinner sig i politikers munnar eller på bar backe, eller inte alls och skulder blir verkligen inte mindre av att bli större

Den hyper-rika finansiella globalist klassen, som äger våra politiska marionetter, står inför något värre än döden: nämligen att bli fattiga! Tror någon att dessa människor kommer att gå lugnt och stilla över plankan, det tror inte jag, för jag tror att de kommer att göra allt som står i deras makt för att sälja på oss betydelsen av bevarandet av deras rikedomar och rätt att plundra människor och nationer, detta i namnet av.?" Rädda systemet."

Ett galet system där vi får betala ett pris för att få använda våra egna skulder som medel för att kunna bedriva handel med varor och tjänster, allt till de mycket girigas fördel.

Idag är därför hela banksystemet i Europa i välförtjänt fara. Bankerna är högt belånade, och de har gjort enorma investeringar i lågränte obligationer utgivna av stater som är tekniskt insolventa. Det finns ingen möjlighet att dessa obligationer någonsin kommer att återbetalas. De var heller aldrig avsedda att återbetalas. De var utformade för att hålla skattebetalarna i alla europeiska länder i permanent träldom hos banksystemet.

PIIGS regeringar som skrev skuldsedlar till bankerna i norra Europa är tekniskt insolventa. När Grekland havererar, som det kommer att göra, så kommer det att bli enorma förluster för vissa europeiska banker. När Spanien havererar, som det kommer att göra, så kommer dessa förluster att bli mycket värre. När Italien havererar, som det kommer att göra, så kommer hela banksystemet i Europa att förstenas i likstelhet.

Angela Merkel kan därför skrika, vråla, och hålla andan tills hon blir blåsvart, men i slutändan så har hon ingen makt över ECB, den europeiska centralbanken. I slutändan har ingen politiker någon makt över den. Ingen politiker vill heller ha makt över den. Varför inte? Jo därför att politiker då skulle vara ansvariga för att komma upp med de pengar som Europeiska centralbanken måste komma upp med, men som i kulissens namn motverkas av "ansvarstagande" politiker. Ingen vill stå på fel sida av staketet när det rasat som skyl-och (!) ansvaret sedan skall fördelas och man saknar byxor.

Det är därför som Europeiska centralbanken kommer att blåsa, blåsa och blåsa i larmtrumpeten om att allt är lugnt. Chefen för banken kan vidare göra alla de kommentarer han vill om politikernas ansvar att ingripa för att hålla strukturen uppe, men han är i slutändan bara fåraherde för systemet, ingen kommer att bry sig. Han är bara killen som på papperet utan text, har kontroll/anvsvaret över tryckpressen och han kommer därför att offras. Han är den enda person, tillsammans med sina centralbankskollegor, som skall vara i stånd att hålla systemet flytande ännu en tid med rök och speglar.

Det finns inga brandväggar. Det finns bara möjligheten för Europeiska centralbanken att skapa skuldpengar, och att göra det genom att låna ut dem till kommersiella banker eller direkt till regeringar. Det spelar inom kort ingen roll alls vilken typ av regler och bestämmelser som finns på plats och som skulle förbjuda detta redan 1999.

Mitt i en eldsvåda, så kommer ingen och verkligen ingen inom den politiska kulissmakten, att peka finger åt Europeiska centralbanken när banken ingriper för att rädda en regering som är på väg att fallera på sin egen skuld. Anledningen är klar, eller åtminstone är tydlig för mig: ingen politiker vill vara ansvarig för att komma upp med pengar för att rädda de havererande största bankerna i sitt eget land, vilka alla kommer hotas av insolvens på grund av havererade skulder i Grekland och Spanien, eftersom det ger en dominoeffekt på alla PIIGS regeringarna.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram