Dummokratur

2012-02-25

Varför kan inte grekerna bara acceptera de anledningar som medierna pumpar ut? Vet de något som vi inte? Ja, det gör de.

De vet vad som verkligen står på spel och de inte accepterar inte detta. De ser igenom argumenten från Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken, IMF, Världsbanken. Mest av allt ser de genom den ideologiska rökridå av tårgas som deras bankmannaledda regering sprider omkring sig för att fördunkla sina verkliga avsikter.

Men hallå, Grekland är ju knäckt, eller hur? Staten är helt korrupt, misskött, bortskämd. Den har ingen inkomst längre. Åtstramning är det enda möjliga svaret!

Är det verkligen på så vis? Vi har bombarderats under de senaste tre åren med fakta om den lata grekiska arbetaren, den korrumperade statsförvaltningen, massiva skatten flykter av alla greker. Visst behöver det komma till ett slut om det verkligen är på det viset.

Men kanske det ändå förtjänar att påpekas, att liksom i något annat land, så måste de grekiska myndigheterna spendera skattebetalarnas pengar effektivt vid tjänst hos dess folk. Om detta tillstånd inte kan uppnå tillräcklig inkomst är åtstramning den enda lösningen. Grekland redan gör just det. Med cirka 36 procent av BNP spenderas på löner, det är en av de lägsta siffrorna i EU. Cirka 11 procent av arbetskraften i offentlig tjänst, återigen en av de lägsta i EU. Också en av de lägst betalda.

Så den grekiska staten är alltså dålig, den grekiska befolkningen är fattig, men Grekland är det definitivt inte. I själva verket Grekland är snuskigt rik. Några fakta.

Grekiska rederier äger 4.100 fartyg, 16 procent av världens handelsflotta. Som under 2010 såg sina årliga intäkter stiga till 15,4 miljarder euro. På detta betalar de näst intill inga skatter. De grekiska skattemyndigheterna kan inte kontrollera sina konton. De är i Schweiz eller London.

Den grekisk-ortodoxa kyrkan äger aktier i Nationalbanken, hotell, parkeringsplatser, närbutiker, företag, skogar, berg. Det är den största markägaren av landet. Merparten av dessa inkomster är skattefria.

Vissa privata € 560.000.000.000 är deponerade i utländska banker. Det är dubbelt mot den grekiska BNP siffran.

Frankrike, ett av EU-länderna som är så ivriga att straffa Grekland för sitt "dåliga uppförande" sålde ju för 3 miljarder euro i örlogsfartyg och helikoptrar till landet under 2009. Ja just det, i mitten av krisen. I själva verket är försvaret den enda statliga avdelningen som inte behöver skära ner. Kommissionen verkar ha en blind fläck där. Vilket inte de banker som äger det militärindustriella komplexet tycks ha.

Detta är ett socialt experiment. Bankirerna försöker ta reda på hur mycket de kan komma undan med. Deras plan är att göra framtida val irrelevanta för att göra demokratin överflödig, tom, meningslös eller utfattig. Mer för dom och ingenting för oss.

Vi kan bara hoppas på motståndskraften hos det grekiska folket för att hålla upp kampen för social rättvisa och för massiv internationell solidaritet.Det första sker redan nu, det senare sker inte ännu. Vad den grekiska befolkningen nu har som praxis på gatan har ett namn: demokrati (som är ett grekiskt ord, folks!)

Det är upp till oss att hjälpa dem. Vi är skyldiga till grekerna. De kämpar för vår framtid.

Detta är ett socialt experiment. Bankirerna försöker reda på hur mycket de kan komma undan med. Deras plan är att göra framtida val irrelevant, för att göra demokratin överflödig, tom, meningslös ... utfattig. Mer för oss, ingenting för dig.

Vi kan bara hoppas på motståndskraft det grekiska folket för att hålla upp kampen för social rättvisa och för massiv internationell solidaritet.Det första är redan sker, det senare inte (ännu). Vad den grekiska nu praxis på gatan har ett namn: demokrati (som är ett grekiskt ord, folks!)

Det är upp till oss att hjälpa dem. Vi är skyldiga till grekerna. De kämpar för vår framtid.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram