I´ve been brassin and laughin so long that even my own mama think´s my mind ´s gone.

2011-01-25

I flera år har USA:s officiella hållning varit att kritisera Kina genom att direkt eller vi omskrivningar kalla Kina för "valuta manipulatörer". Faktum är emellertid att precis som så ofta annars inom politiken, att Federal Reserve egentligen är den verkliga valutamanipulatören, eftersom deras handlingar snart kommer att leda till en amerikansk hyperinflationshärd för den stora depression som kommer att förstöra livet för alla amerikaner som inte är förberedda för en tillvaro med en värdelös dollarvaluta, och det finns nog en risk att dessa individer blir några stycken tillsammans. Allt Kina har gjort är ju egentligen att de knöt yuanen mot dollarn så att deras producenter och exportörer har kunnat upprätthålla en viss nivå av stabilitet. Men den amerikanska sidan använder denna växelkursbroms som en ursäkt för att förklara sin egen snabbt försämrade exportmarknad.

Obama hade så rätt i fredags när han förklarade för världen hur Kina skulle vinna på att få en starkare yuan. Obama förstår mycket väl hur en starkare yuan skulle sänka priserna för kinesiska medborgare och ge dem möjlighet att njuta av en mycket högre levnadsstandard.
Kina har sett priserna på många livsmedel skjuta i höjden med 25% eller mer under de senaste månaderna, vilket är skrämmande för ett land där många av dess medborgare spenderar över hälften av sin inkomst på mat. Medan de flesta konventionella ekonomer är snabba att skylla Kinas-kris-mat inflation på vädret, som naturligtvis över tiden har mycket lite att göra med detta. Det verkar som om vädret numera alltid är den ursäkt som kommer fram varje gång livsmedelspriserna stiger. Mainstream medias ekonomer skall uppenbarligen få massan att tro att världen har upplevt oändlig torka och översvämningar som fortsätter att förvärras varje år.

Sanningen är emellertid den att Kinas mat-inflation-kris kommer som en direkt följd av Federal Reserves destruktiva kvantitativa lättnader QE och penga tryckningspolitik samt Kinas vilja att hålla den amerikanska dollarn artificiellt övervärderad av rädsla för att amerikanerna inte längre kommer att ha råd med den kinesiska exporten. Kina importerar all sin matinflation från USA genom den Amerikanska finans och penningpolitiken och om president Obama får som han vill, så kommer Kina att kasta sin matinflation våldsamt tillbaka i ansiktet på alla amerikanska medborgare.

Tänk dig ett matkrig i skolan mellan amerikanska och kinesiska barn, med de amerikanska barnen kastandes sina fria National School Lunch Program (NSLP) måltider (som betalas av kinesiska statens köp av amerikanska statspapper) på de förmodligen ganska hungriga kinesiska barnen, medan de kinesiska barnen tacksamt sitter och försöker njuta av sin egen mat som de förbrukat hälften av sin inkomst för att köpa. Hela tiden under bombardemanget så retar de amerikanska barnen upp de kinesiska barnen och kallar dem för valutamanipulatörer och skyller sina egna behov av fria NSLP luncher på Kinas valuta peg (när peggen faktiskt är det som hindrar amerikanska barn från att behöva svälta).

Förr eller senare kommer de kinesiska barnen kasta inte bara NSLP luncherna tillbaka på amerikanerna de kommer att kasta både med ilska och uppsåt, för det kan ju rentav vara så att de blir så äcklade eller förargade (eftersom de kommer att upptäcka att de själva har betalat för all den mat som har kastats på dem) att de faktiskt vomerar upp sina måltider som de arbetade en halv dag för att kunna konsumera, och slänger spyorna i de amerikanska barnens ansikten. Det kommer att regna illaluktande rester över den Amerikanska befolkningen

Om Federal Reserve fortsätter på denna, alltså på den nu för närvarande inslagna vägen, så kommer inte bara Kina tillåta yuanen att stiga till den fria marknadens bestämda nivå, vilket kommer att sända Kinas kris-mat-inflation tillbaka till USA med express försändelse, utan Kina kommer även då sannolikt att omgående dumpa sina amerikanska statslånepappers innehav, som de för närvarande hamstrar. Kinas valutareserv ökade med $ 199.000.000.000 det sista kvartalet (detta var dess största kvartalsvisa vinst på 15 år och 78% högre än analytikernas uppskattningar på $ 112.000.000.000) till rekordhöga $ 2850000000000 för den totala tillväxten 2010 på 18,7%.

Uppskattningsvis 2 / 3 av dessa reserver är i amerikanska dollar. Amerikanerna har blivit lurade av den amerikanska regeringen och de traditionella medierna till att tro att den amerikanska ekonomin återhämtar sig, detta som sker utifrån att USA egentligen njuter av fördelarna, av freerideeffekten, som en reservvaluta innebär med en inflation utan att följderna av stigande priser tillkommer. Men när den absorberande amerikanska obligationsmarknadens bubbla, börjar brista och dessa triljoner dollar som ackumulerat sparande istället kommer hem till hönshuset, då kommer inflationen istället att bli det primära målet i tillvaron för alla amerikaner. What goes around comes around.

Varje normalt intellektuellt bestyckad människa inser att det ju egentligen är helt demokratiskt skandalöst hur Obama kan vara ärlig mot de kinesiska medborgarna om deras fördelar med att ha en starkare yuan, men att han sedan sekunder senare kastar direkta lögner i ansiktet på den amerikanska allmänheten vars förtroende han grundar sitt mandat på, genom att säga att amerikanerna skulle vinna genom att ha en starkare yuan, också. Men det beror förstås på vilka värderingar som man lägger in i begreppet vinna och menar man minskad social välfärd som en vinst så visst. En starkare yuan innebär per definition en svagare dollar i köpkraft räknat. Det är fullkomligt vansinnigt av Obama att förkunna allt annat än att en starkare valuta är bra för Kina, men dåligt för Amerika. Reglerna för ekonomi är samma i båda länderna. Så detta märker marknaden inom kort, tro inget annat!

Som vore detta sett ur det kinesiska perspektivet, alltså att deras köpkraft ökar genom att ha en starkare yuan, så kommer nu även amerikanerna ur sitt eget perspektiv att få se sin egen minskning i köpkraft utifrån att ha en svagare dollar. Dessa mycket enkla ekonomiska principer är lätta för en människa att förstå, men ingen i massmedia ropar upp Barack Obama för att bemöta kritiken mot bristerna i dennes argument. Medierna accepterar helt Obamas uttalanden som den gällande sanningen i tillvaron, utan att ge någon varning till amerikanska medborgare om att Obamas önskade förändring i valutakurserna kommer att flytta hela Kinas inflationsproblematik helt till USA och dollar hegemonin och samtidigt sända chockvågor genom världens finans och valutamarknader. Det gäller ju att veta hur katten går på råttan och råttan på repet och en arg president är alla dagar mera farlig än en lurad allmänhet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram