300 å-Ringen

2010-11-23

Kapitalismens system av kredit och skuld som producerade 300 år av tillväxt är nu ovillkorligen och slutligen döende. De till de privata bankerna skuldbaserade pengarna har skapat en sådan enorm skuldsättning, att även vid 0 % kredit kan det inte längre induceras multiplikator tillväxt i ekonomierna. Till slut så är problemet ändå aldrig brist på krediter - det är alltid alltför mycket av den bildade skulden och dess kostnader.

Kapitalismens problem har egentligen alltid varit skulden, denna oundvikliga biprodukt av kredit-expansion. I tider av ekonomisk tillväxt, så säljer skuldhandlare, det vill säga bankerna, skulderna till dem som söker avkastning, men till sist när ekonomin kontrakterar, då kan inte skuldsedlarna betalas tillbaka eftersom att dåliga skuldfordringar då överväldigar betalningsförmågan för vad som är skyldigt. Detta i sin tur beror ju naturligtvis på att räntenärvaron skapar ett ovillkorligt krav på evig tillväxt

Idag är nu centralbankerna fångade i en fälla som de själva har skapat. Borttagandet av guldet från det internationella monetära systemet år 1971, tillät regeringar och bankirer att expandera sina balansräkningar till historiska höjder. Priset blev dock denna depricering av alla valutor inom BIS och IMF, ett pris som nu utkrävs som realvärdeanpassningen till verkligheten.

År 1971 på inrådan av Milton Friedman (Ben Bernankes mentor), så bröt president Nixon upp konvertibiliteten hos den amerikanska dollarn till guldet, och sedan dess har centralbankerna fått kämpa hårt för att behålla sina skuld-baserade sedlar fungerande utan stöd av guld - en kamp som de nu ändå förlorar.

Att ett finansiellt system baserat på lånefinansierade skuld varade i hela tre århundraden är faktiskt både ett mirakel samt en styggelse. Detta passerarande kommer ju ändå likafullt att sörjas av alla dem som fortfarande tror på att banker är godartade féer för den moderna ekonomins övervakning, ordning och sunda marknader.

I verkligheten, är banker egennyttiga parasiter vars utställande av krediter i slutändan lämnar samhällen, företag och till sist även nationer i konkurs, på randen till avgrunden till för alltid obetalbara skulder. Och sällan syns det en gråtande bankdirektör i media i annat än egen sak.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram