Gravitationen är en naturlag som styr ekonomin.

2010-05-06

Nedgången i Sveriges BNP i fjol var visst egentligen hela 5,2 procent, jämfört med tidigare rapporterade 4,9 procent. Skälet är att SCB har ändrat sina beräkningsmetoder.Världsklass helt enkelt!!!

Ju oroligare tider som omvärlden lider, desto mera självcentrerade blir svenska politiker.
Man blir ju lätt illamående av att se allt hejande på sig själva i kombination med förringandet av andra.

Jag misstänker att kapitaltäckningskvoten nog kan bli lite lidande framgent för den franska storbanken BNP Paribas, som idag avslöjade att man har en exponering mot grekiska statsobligationer på 5 miljarder euro (49 miljarder kronor). Vilket innebär att vid en Grekisk betalningsinställelse så trillar bollen vidare....

Att köpa statsobligationer ärju annars det starkaste vapen som ECB har, men den har även några andra alternativ, bland annat återinföra några av de akuta utlåningsåtgärder som den på senare tid har försökt att fasa ut. ECB har exempelvis slutat med utlåning i dollar och schweiziska franc över sex och tolv månaders löptid när marknaderna och ekonomin sades återhämta sig, men kan enkelt starta dessa linjer utan krångel. Men frågan är hur glada USA blir av att få en mera direkt koppling till ett havererande Eurosystem.

 ECB har ju idetta gjort en skrikande U-sväng och godkänner grekiska obligationer som säkerhet, även om alla de stora kreditvärderingsinstituten degraderat dem till skräp. Nu undrar naturligtvis marknaden om ECB dessutom kommer att tvingas att bryta det sista tabut: skriva ut pengar för att köpa statsobligationer direkt. Det skulle ovillkorligen bli slutet för ECB och euroun, men skulle temporärt rädda bankerna och det valutafinansiella systemet med skuld som värdebärande motvärde till den bildade valutan.

Konstaterar i detta att Tysklands ekonomiminister Rainer Brüderle av någon anledning förbereder ett förslag som ska skapa möjligheter för en "ordnad" insolvensprocess för länder i euroområdet.

Det rullar inte sällan dit det lutar.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram