Den Turkiska Greken eller Grekiska Turken

2010-03-25

Grekland spenderar mer av sin bruttonationalprodukt på militära utgifter och matriel än något annat land i Europeiska unionen, främst på grund av långvariga spänningar med sin granne, historiska rival och Nato-allierade Turkiet, vars ÉU medlemskap således inte saknar varken politiska eller ekonomiska poänger i detta.

Om EU menade allvar med någonting, så kunde man ju till exempel kräva att Grekland, som ovillkorligen skulle kunnaskapa och skörda stora besparingar om landet istället tillsammans med Turkiet och Cypern, tvingas till att lösa tvisterna i Egeiska havet och östra Medelhavet och istället engagera sig i ömsesidig nedrustning.

Grekland kunde ju till exempel dra nyttan av fredsituationen till att minska sitt gigantiska och högaktuella budgetunderskott, istället för att som nu uppenbarligen låta krigsförväntningar skapa marknader för det militärindustriella komplexet när detta oundvikligen istället främst skapar krig och ännu mera kostnader och lidanden.

Erdogan sägs ju ifrån Turkiet ha anfört liknande tankar, vilket då givetvis stämmer med hur EU sedan har re-agerat  medialt på detta Turkiska utspel. Ingen skall hota det militärindustriella komplexets avkastningskrav.

Insatta och oberoende tjänstemän och ekonomer på båda sidor, har länge förespråkat en radikal minskning av de väpnade styrkorna på lång sikt för att minska de strukturella utgifterna, men åtminstone de grekiska tjänstemännen säger att detta i verkligheten skulle kräva en verklig förbättring av relationerna med Turkiet, goddag yxskaft, vem av dessa vill bli först med att säga att den gör ett onödigt arbete!

Trots uppgivet "varmare" band de två länderna emellan, så har de alltså fortfarande kvar sin tvist om Cypern och sjögränserna och det fortgår alltjämt sporadiska radar incidenter över Egeiska havet.

Man skall alltså inte underskatta att det finns en militärindustriell vilja att denna konflikt underblåses och hålls vid liv för att kunna eskaleras vid nyttobehov. Så varken EU eller de respektive ländernas agerande behöver i någon vidare mening innebära något som helst politiskt eller demokratiskt representantskap.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram