Vems värde finns var i Norge?

2010-03-08

Konstaterar att enligt OECD så måste den den norska regeringen dra ned på stimulansåtgärderna inom kort och begränsa användningen av oljeintäkterna, för att undvika en överhettning i ekonomin. Ringer det en klocka hos någon nu?

Förmodligen inte hos så många, det brukar ju inte gör det rent erfarenhetsmässigt eftersom folk inte sällan föredrar att bli underhållna framför att behöva tänka efter själva.

Norge producerar och säljer olja, antingen genom sålda utvinningsrätter eller genom egen regi.

Överhettning i ekonomin är när penningmängden överstiger det reala  värde som valutan skall mäta, eller omskrivet att den ekonomiska aktiviteten överskrider den realvärdeproducerade del som valutan eller värderingen, skall beskriva. Så hur kan detta bli fallet i Norge som i princip enbart handlar med olja och inte bedriver någon vidlyftig bankirverksamhet? Hur kommer det sig att den beskrivande delen har vuxit sig större än den reala delen i detta?

Svaret är tämligen enkelt, olja som produkt betraktat är denominerad i dollarvaluta(alltså värderas), vilket innebär att det egentligen är den Amerikanska dollarekonomins situation som nu sätter sina otrevliga spår i Norge. Och detta problem är inte så där helt enkelt att göra någonting åt.

Ett scenario vore ju förstås att Norge väljer att ansluta sig till Kirschbörsen och istället börjar att handla olja i Euro eller Rubel, Men detta lär nog inte vinna några vidare poäng inom den Natoanslutning som Norge befinner sig i. Så det blir nog snarare till att lida för Norge och detta för att inte dollahegemonin skall behöva lida.

Någon sade en gång att summan av lasterna är konstant.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram