Iran har många bottnar ur det internationella perspektivet, inte minst det Amerikanska.

2010-03-07

The New York Times rapporter idag på söndagen att utländska och multinationella amerikanska företag har tjänat $ 107 miljarder i kontrakt och annan betalning från den federala regeringen under de senaste 10 åren. Times analys fann att 15 miljarder dollar i detta gick till företag som bryter mot USA-sanktionerna genom att investera enorma summor i Islamiska republikens energisektor, vilket som vanligt har sin grund i allt annat än någon allmän välvilja.  Under flera år så har USA utövat påtryckningar mot andra länder att ansluta sig i sina ansträngningar för att pressa den Iranska ekonomin, under förespegling  att dels tygla Teherans nukleära ambitioner och dels skapa ett ökat beroende av den Amerikanska konsumtionsekonomin.

Men en genomgång av federala registermed företagens rapporter och andra dokument visar att både Obama och Bushadministrationen hela tiden har skickat dubbla budskap till näringslivet när det gäller att göra affärer i Iran, och egentligen har belönat företag med kommersiella intressen som verkat i konflikt med de uppgivna amerikanska säkerhets-målen.

Många av dessa företag är invecklade i de mest vitala delarna av Irans ekonomi. Mer än två tredjedelar av de Amerikanska statliga pengarna i detta gick till företag som är verksamma i den Iranska energisektorn - en stor inkomstkälla för den Iranska regeringen och ett starkt fäste för det allt starkare Islamiska revolutionära gardet . 

Samma gamla glasmästare är alltså i farten med sina söner på nattliga stenkastarräder på ytterligare ett ställe.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram